Muzeum hraček Stuchlíkovi: Děti baví co se hýbe, hraje nebo zvoní. Dospělí jsou nadšeni z retro věcí

10. únor 2020

Muzeum hraček Stuchlíkovi v Novém Bydžově vás a vaše děti zve k návštěvě po celé období jarních prázdnin. Své si tady najde návštěvník v každém věku. Na první pohled mají jasnou početní převahu kočárky různého stáří, všech možných typů a velikostí. Záplavou hraček, které v člověku vyvolávají vzpomínky na dětství, redaktorku Romanu Pacákovou provedla Michaela Bousová.

V Muzeu hraček Stuchlíkovi najdete v několika velkých místnostech retro hračky od 19. století po 80. léta 20. století.

Čtěte také

Hračky z 50. až 80. let minulého století zaplňují tři sály a při pohledu na ně se vrátí do dětství většina dnes dospělých návštěvníků.

Dětská vozidla, gumové panenky, postýlky a kolébky, dřevěné tahací a houpací hračky, kuchyňky a pokojíčky pro panenky z různých období, které přesně odráží dobovou módu a zařízení domácnosti.

Pro srovnání je zde také několik instalací skutečného zařízení domácností našich prababiček.

Kočárky zabírají největší část výstavní plochy

Nejstarší kočárek je z roku 1890, ručně vyplétaný proutěný kočárek s velikými koly. Kočárky v té době byly považovány za dopravní prostředky a jezdilo se s nimi po silnici. Chloubou muzea jsou nejstarší porcelánové a hrací francouzské panenky.

Také pro pány a kluky je v Muzeu hraček Stuchlíkovi připraveno mnoho radosti. Autíčka, mechanické hračky a především vláčky a mašinky. V expozici je postaveno velké kolejiště z počátku 20. století, po kterém jezdí mašinka z roku 1913.

Muzeum hraček Stuchlíkovi v Novém Bydžově má otevřeno po celou dobu jarních prázdnin. Pro všechny děti jsou připravené soutěžní úkoly o sladké odměny.

Muzeum hraček Stuchlíkovi
nedávno otevřeli manželé Stuchlíkovi v Novém Bydžově. Je to muzeum, kde si určitě i vy vzpomenete, s čím vším jste si jako malí hráli.

Můžete si tam udělat výlet každý prázdninový týden od středy do pátku vždy od 10 do 14 hodin.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.