Miluji zpěv i divadlo úplně stejně. Jako mamku a taťku. Mám to tak už v životě propojené

11. prosinec 2018

Eliška Machačová, známá jako Ella, je mladá, talentovaná a půvabná zpěvačka a herečka z Opočna. Se svou doprovodnou kapelou v roce 2015 předskakovala známým skupinám jako jsou Buty či slovenská skupina No name. V roce 2016 a 2017 natočila 3 klipy a také vydala  první CD s názvem „Někdy". 

Zatím nejznámější hit Elišky Machačové vánoční „Kouzelná zima" ve svém vysílání také rád svým posluchačům hraje Český rozhlas Hradec Králové.

Eliško, jsou to asi dva roky, co jsme se neviděli. To jste ještě studovala v Brně divadelní fakultu a představovali jsme tenkrát váš první klip k písničce Lásce se nebráním z první desky.
Přesně tak.

Co se všechno od té doby změnilo?
Dostudovala jsem, jsem čerstvá absolventka. A také jsme už natočili pár dalších videoklipů. Pořád pokračujeme s kapelou, zpíváme a hrajeme. Je toho dost.

U nás v rodině zpívá každý. Mamka, taťka, dědeček byl hudebník. Takže zpívá celá rodina.
Ella alias Eliška Machačová, zpěvačka a herečka

Studentský život vám už ale skončil.
Ten už skončil. Bohužel nebo bohudík, jak se to vezme.

Slyšel jsem, že jste se přestěhovala do Prahy. Je to tak?
Ano. Z Brna jsem se zase vrátila do Prahy, protože jsem tam tenkrát studovala konzervatoř. Táhlo mě to tam vždycky. Já jsem odmalinka chtěla Prahu, Prahu, Prahu. Takže tam zase jsem.

Eliška Machačová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Kdo může říct, že má vystudovanou jak pěveckou školu, konzervatoř, tak i hereckou školu. Jste víc herečka nebo zpěvačka?
To se mě ptá teď hodně lidí. Já jsem si říkala, že je to hodně neidentifikovatelné. Je to jako kdybyste se zeptali, jestli mám ráda víc mamku nebo taťku. Prostě já to mám spojené. Já mám ráda oba ty obory a jsem ráda, že můžu využívat ve zpěvu na pódiu herectví a zase naopak zpěv na jevišti.

Když jste zmínila svou rodinu, odkud pochází vaše kořeny. Táta hraje také divadlo?
Taťka hraje divadlo, je to tak.

A kdo zpívá?
U nás v rodině zpívá, já myslím, každý. Mamka, taťka, dědeček byl hudebník. Takže zpívá celá rodina, bych řekla.

Ella alias Eliška Machačová, zpěvačka a herečka

Účinkovala jste také v několika muzikálech. Můžeme připomenout, že to byly i velmi prestižní muzikálové scény - Broadway, Divadlo pod Palmovkou v Praze a další. Pořád vás muzikály baví?
Teď jsem víc zavítala na Moravu, protože jsem studovala JAMU. Takže nyní hraji třeba v Národním divadle Moravskoslezském v Ostravě v muzikále Jesus Christ Superstar nebo ve Slováckém divadle. Víte co, s těmi muzikály je to zajímavé. Já to mám samozřejmě pořád ráda, ale tím, že jsem začala studovat herectví, tak jsem se zaměřila na činohru a ta mě láká ještě trošku víc. Ale jsem ráda, že mne ty muzikály neminuly, protože to jsou prestižní muzikály. Jsem za ně ráda. Ale teď mě to táhne k činohře.

Už hrajete v nějakém představení?
Něco se chystá, ale nechci to zakřiknout. Tak ťukám na dřevo.

Vy máte stále svoji kapelu?
Mám svoji kapelu, hrajeme a skládáme pořád písničky. Jsem moc ráda, že i tady v Hradci Králové kolují písničky Lásce se nebráním nebo Kouzelná zima, která je teď aktuální. Pořád pokračujeme, točíme další písničky. Jsme nyní ve studiu na Barrandově, kde máme možnost tvořit a skládat. Snažíme se postupovat dál a dál. Už se chystá druhé album, máme písniček dost, ještě se to musí nějak zformulovat a doufám, že to bude brzy venku.

Vy jste také natáčeli i videoklipy k písničkám, možná z toho nového alba. Jeden byl pod vodou, druhý potom někde na poli.
Jeden pod vodou, druhý nad vodou. Je to tak, natáčeli jsme písničky ke skladbě Zůstat, což je videoklip pod vodou, který se natáčel v Chorvatsku. Tam jsme natočili ještě jeden videoklip, který vyjde až v létě nebo na jaře. To je taková letní písnička. A další videoklip jsme natáčeli tady v Královehradeckém kraji, protože tady je to prostě nejhezčí. Natočili jsme takovou grotesku, bych řekla, s názvem Někdy. Tam jsem si vypůjčila i svého kolegu z divadla, kamaráda. Jsem ráda, že můžeme takto spolupracovat.

Ella alias Eliška Machačová, zpěvačka a herečka

Vy máte asi ráda živá vystoupení s kapelou. Protože jsem také viděl, že jste natáčeli písničku někde v Praze na Náplavce.
Je to tak. A to bylo, jak se říká v uvozovkách, na první dobrou. Udělali jsme ještě pár takových videí. Měli jsme takový spontánní nápad. Vlastně akusticky s bubeníkem a s kytaristou. Budeme ta videa postupně pouštět ven.

Takto naživo se totiž pozná, jak je člověk dobrý muzikant. A vy jste výborná, musím říct.
Děkuji za poklonu.

Ella alias Eliška Machačová, zpěvačka a herečka

Ještě se zeptám na natáčení klipu k písničce Zůstat. To je taková hodně depresivní písnička. Můžete říct, o čem je?
Je to samozřejmě písnička vztahová. Je tam nějaké zklamání v lásce a ona dívka, nebo vlastně já, to v tom klipu řeším svým způsobem, jak se z oné deprese dostat. Je to hodně depresivní, ano. Nešťastná láska.

Když jste to natáčeli v Chorvatsku pod vodní hladinou, předvádíte tam tedy věci. Nejen, že zpíváte pod hladinou, ale vy tam jezdíte na sáňkách, nebo dokonce na kole. Jak jste to natáčeli? To jste si asi hodně užívali.
To jsme si hodně užívali. Byla sranda i dřina. A musím říct, docela i nervy, protože jsme nevěděli, jak to všechno dopadne. Ono to není úplně pod tou hladinou jednoduché. Jsou tam různé tlaky, když neprofouknete uši, tak se mohou stát i nebezpečné věci. Ještě jsme měli den předem potápěčský výcvik, kdy mi instruktor říkal, co kdo kdy a jak. Měla jsem z toho docela nervy, ušila jsem si na sebe bič, musím říct.

Jak dlouho jste nejdéle vydržela pod vodou?
Tak to jsem úplně nepočítala, to je pravda. Ale tak přes minutu určitě.

Pojďme si také říct, co nás čeká. Protože to bude i jedna moc pěkná akce třetí adventní neděli v Jaroměři. Bude to benefiční koncert, je to tak?
Je to benefiční koncert 16. prosince, což je tuto neděli v Jaroměři v divadle. A slovem jej bude provázet moderátor Českého rozhlasu Hradec Králové Karel Sladký. Já bych všechny ráda pozvala, je to koncert pro pěstounské rodiny. Zaštiťuje jej společnost Diamant, která se o tyto rodiny stará. A já jsem moc ráda, že mohu být jeho součástí. Protože jsem měla možnost navštívit a opravdu vidět dětský domov. Ten počet dětí, které vyrůstají bez mámy a táty, je katastrofální. Jsem moc ráda, že mohu alespoň tímto způsobem přispět.

Čtěte takéHerečka a zpěvačka Ella alias Eliška Machačová

Tak všechny zveme. Jaký bude program? Protože vy tam nebudete zpívat sama. Kromě vás tam bude i sbor jaroměřské ZUŠ Bel Canto.
Moc se na ně těším. Budeme zpívat i naše nové písničky a oni si zazpívají něco samostatně. Opravdu se moc těším.

A Vánoce? Už se chystáte? Pečete cukroví, uklízíte, jako každá dívka?
Musím říct, že teď je toho opravdu hodně, ale už nějaké dárečky mám nakoupené. Byla jsem v Ostravě, kde jsme měli oprašovací zkoušky na muzikál Jesus Christ Superstar, tak jsem měla čas vyrazit do obchodů, něco jsem nakoupila a přemýšlela nad dárky. Teďka už je toho času zase trošku míň. Na pečení čas zatím není, tak doufám, že až přijedu za rodinou domů do Opočna, tak něco s mamkou upečeme. To je pro mě tradice.

Eliška Machačová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Jakubem Schmidtem

Tak vám, Eliško, přejeme, ať přijde v neděli na benefiční koncert co nejvíc lidí. A také klidné svátky, ať se vám i v příštím roce daří minimálně tak, jako v tom letošním. Ať jste pořád tak krásně usměvavá.
Děkuji mockrát, mějte se krásně. Na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související