Miluji děti. V jejich společnosti jsem nejšťastnější, usmívá se spisovatelka Barbara Nesvadbová

27. duben 2018

V pátek 27. dubna byla Pátečním hostem od 10:00 v přímém přenosu z nově otevřené Radiokavárny v Havlíčkově ulici v Hradci Králové úspěšná spisovatelka a podporovatelka charitativních projektů Barbara Nesvadbová.

Spisovatelka Barbara Nesvadbová je dcerou spisovatele Josefa Nesvadby. Při vysokoškolském studiu začala Bára Nesvadbová spolupracovat s nakladatelkou Romanou Přidalovou, která v ní objevila literární talent. Do té doby psala Bára Nesvadbová krátké fejetony. Nakladatelka ji požádala o napsání románu. Nakonec došlo k propojení fejetonů jednou postavou a vznikla první povídková knížka Řízkaři, popisující osudy tápající novinářky Karly.

Kniha se okamžitě zařadila mezi nejprodávanější titulu na českém knižním trhu. Druhá kniha Bestiář se stala předlohou pro stejnojmenný film s Danicou Jurčovou, Karlem Rodenem a Markem Vašutem v hlavních rolích. Film natočila režisérka režisérka Irena Pavlásková. Audioknihu Bestiář načetla Jitka Čvančarová. Bestiář byl třetím nejnavštěvovanějším filmem roku. Bára Nesvadbová se podílela na přípravě scénáře.

Následovala povídková kniha Život nanečisto. Po pětileté pauze autorka vydává román Pohádkář - bestseller roku, který devatenáct týdnů vedl žebříček prodejnosti. Jen v České republice se tohoto titulu prodalo stodvanáct tisíc kusů. V roce byl 2014 zfilmován s Annou Geislerovou, Jiřím Macháčkem a Evou Herzigovou v hlavních rolích. Režisérem filmu Pohádkář byl Vladimír Michálek.

Den Českého rozhlasu Hradec Králové ve dvorské ZOO - Bára Nesvadbová

Posléze Barbara Nesvadbová vydala fejetonovou sbírku Brusinky a fejetonovo-povídkovou sbírku Borůvky. V mezičase vznikla také veselá knížka pro děti věnovaná dceři Bibianě - Garpíškoviny aneb Bibi a čtyři kočky. Audioknihu Garpíškoviny načetl Martin Dejdar. Druhou dětskou knihu Tři maminky a tatínek vydává autorka spolu s Natálií Kocábovou a Alenou Ježkovou.

V roce 2013 vydala Barbara Nesvadbová knihu Přítelkyně, dvě novely o ženském přátelství. V roce 2014 sbírku fejetonů pod názvem Pralinky. Audioknihu autorka načetla sama.

V roce 2016 vychází kritiky oceňovaná, grafickým zpracováním výjimečná, artobjekty Pasty Onera doprovozena sbírka krátkých textů Laskonky. Laskonky jako audioknihu nahrála Jana Stryková. Zároveň ji Český rozhlas uvedl jako pásmo.

Spisovatelka se pravidelně zapojuje do charitativních projektů. Je členem správní rady občanského sdružení Etincelle a Startujeme.cz, která podporují zaměstnávání mentálně handicapovaných spoluobčanů, v rámci spolupráce realizovala koncept kaváren Mezi řádky a Bez konce, podporuje domov pro mentálně handicapované klienty Zahrada v Kladně, je iniciátorkou charitativního Sletu princezen na zámku Mcely.

Bára Nesvadbová je také patronkou UNICEF, v roce 2017 podnikla misi do Rwandy s cílem podpory místních žen a sirotků. A zároveň založila nadační fond Be Charity, který postiženým spoluobčanům, primárně dětem s fyzickým, či mentálním handicapem, přispěl na rehabilitace a rehabilitační pomůcky více než devíti milióny korun. Principem fondu je průhledné hospodaření, nulové náklady na organizaci a blízký kontakt s podporovanými.

Bára Nesvadbová v rozhlasové kavárně spolu s Ladou Klokočníkovou
autoři: Milan Baják , KLO
Spustit audio