Mezinárodní setkání studentů vysokých uměleckých škol Gaudeamus Theatrum v hradeckém Divadle Drak

15. březen 2024 08:10

V královéhradeckém Divadle Drak se koná mezinárodní setkání studentů vysokých uměleckých škol Gaudeamus Theatrum. Jeho součástí byla konference na téma prostor v současné divadelní tvorbě. Sešly se na ní desítky studentů z Česka i zahraničí. 

Čtěte také

„Prostory ovlivňují lidi v jakékoliv situaci. Proto si myslím, že je důležité se tímto tématem zabývat. Jinak vypadá něco postavené tady v Divadle Drak, a jinak to vypadá, pokud se to stejné postaví třeba v Národním divadle nebo naopak do nějaké super bílé galerie,“ popisuje kurátorka a scénografka Anna Chrtková.

Spolu s dalšími umělci přednáší studentům o tom, jak můžou v divadelní tvorbě pracovat s prostorem - buď přímo na jevišti nebo i mimo něj. Ve studiu hradeckého Divadla Drak je několik desítek lidí. Mezi nimi také studenti z pražské DAMU.

Každý rok na konferenci přijíždí také lidé ze zahraničí, vysvětluje ředitel Divadla Drak Tomáš Jarkovský. „Letos jsou to studenti z Řecka. Z katedry múzických umění tamější univerzity. A také studenti z akademie pro divadlo, rádio, film a televizi ze slovinské Lublaně. Letos je konference celá v češtině, ale pro zahraniční studenty tady máme dvě tlumočnice do angličtiny.

Tlumočnici poslouchají například studentky Miriam a Efi, které do Hradce Králové přijely z řeckého Nauplionu.

Čtěte také

Účastní se nejen konference, ale také týdenního workshopu. Říkají mi, že je to pro ně unikátní příležitost tady být a setkávat se s různými přístupy tvůrců z několika zemí. Jazyková bariéra prý není žádný problém.

Jazyková bariéra prý není problém. Slova nejsou zásadní, v divadelní tvorbě je podle Miriam a Efi mnohem důležitější řeč těla.

Gaudeamus Theatrum potrvá v královéhradeckém Draku až do neděle. Výstup z týdenního workshopu studenti představí v sobotu 16. března v 18:00 hodin přímo v Divadle Drak. Vstup je volný.

Divadlo Drak v Hradci Králové odpočátku vychází nejen z tradice (východo)českého loutkářství, ale také z principu originální autorské tvorby pro děti i dospělé založené na imaginaci a neotřelé nápaditosti.

Spustit audio

Související