Městská policie v Trutnově hledá další cesty a způsoby, jak co nejlépe pomáhat seniorům

17. listopad 2018 10:45

Trutnovská městská policie chce ještě víc zlepšit svou práci se seniory z Domů s pečovatelskou službou. Vedení strážníků si všímá toho, že se někteří starší lidé ostýchají požádat o pomoc nebo zavolat na tísňovou linku, i proto zavádí ve městě nové okrsky. Stejně jako třeba v dobách první republiky by pak měli místní svého strážníka znát a měli by k němu tedy mít i výrazně blíž.

20 zájemců se zatím v Hradci Králové přihlásilo do policejní Akademie seniorů

20 zájemců se zatím v Hradci Králové přihlásilo do policejní Akademie seniorů

Hradečtí městští strážníci zahájili 10. ročník Akademie seniorů. Formou přednášek a praktických cvičení se při ní zájemci dozvídají, jak čelit nástrahám podvodníků, nebo jak si poradit v silničním provozu. 

Okrsků bude nově sedm, dosud měl Trutnov dva plus služebnu v centru města. Každý okrsek bude mít svého strážníka a ten by se měl podle představ ředitele Městské policie Radka Svobody stát doslova přítelem a kamarádem seniorů v dané lokalitě.

Strážníci pozvali seniory na prohlídku své centrály, kde je seznámí třeba s fungováním kamerového systému, chystají se s nimi třeba opékat buřty, pořádat divadelní představení, ale také s nimi budou v praxi zkoušet vhodné reakce v různých situacích.

Další posun spolupráce vítá i ředitel trutnovské sítě Domů s pečovatelskou službou Roman Béla: „Skutečně začneme s městskou policií a našimi seniory a klienty pracovat trošku odborněji. Nejen, že je budeme jakoby školit a říkat jim, na co si mají dávat pozor, ale budeme s nimi ty věci i prakticky nacvičovat."

20 zájemců se zatím v Hradci Králové přihlásilo do policejní Akademie seniorů

Podle Jana Bábika, který má v trutnovské Městské policii na starost prevenci kriminality, sice senioři dobře vědí, jak mají reagovat například na takzvané šmejdy, ve skutečnosti ale často nedokáží říct NE: „Teoretické znalosti jsou poměrně vysoké. Ovšem praktický výkon při té činnosti je potom spojen spíše s naivitou a dobrosrdečností lidí, kteří jsou často sami a nemají mnoho příležitostí si s někým promluvit. A když je někdo navštíví, tak jej uvítají s otevřenou náručí."

Na podobné situace by měli být trutnovští senioři v budoucnu připraveni lépe.

Podomní prodejci se v Hradci Králové zaměřují na seniory

Podomní prodejci se v Hradci Králové zaměřují na seniory

V Hradci Králové už téměř rok platí zákaz podomního prodeje. Přesto se u dveří seniorů stále objevují obchodní zástupci. Nabízejí třeba levnější energie. Dokázat jim protiprávní jednání je ale problém…

Ředitel sítě Domů s pečovatelskou službou Roman Béla je přesvědčen, že zmíněná praktická cvičení bezpečnosti seniorů hodně pomohou: „Bude to vypadat tak, že společně s ředitelem městské policie a jeho kolegou preventistou uděláme to, že dojde k reálným nácvikům jak taková situace vypadá. Neustále někdo zkouší seniory kontaktovat, stále někdo zvoní a klepe jim na dveře a něco nabízí. Toho se nezbavíme. Ale myslím si, že nácvikem dovedností to posuneme hodně dál."

Podle ředitele strážníků Radka Svobody to nebude fungovat tak, že by městská policie zvonila u důchodců a zkoušela je ze znalostí - mělo by jít o seriál přednášek a seminářů, v řadě případů doplněných o zábavné prvky: „Budeme se snažit najít nějaké vhodné prostory, přímo fyzicky se to provádí na místě, vyloženě modelová situace. Aby si senior právě získané zkušenosti osvojil. Jedině tímto způsobem se jim to co nejvíce přiblíží."

S celým projektem by chtěli strážníci začít co nejdřív, nejpozději na jaře příštího roku.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související