Medvěd Wrr při svém druhém knižním dobrodružství dává do pořádku pohádky aneb Zachraň knižní svět!

10. září 2020

Před lety jsme představovali medvěda Wrr a jeho příběh, který tenkrát spatřil světlo světa díky knížce pro děti s názvem Medvěd Wrr - po přečtení zavřít. A protože je na co navazovat, tak pozvání do rozhlasového studia přijali opět dva šikovní ilustrátoři z Hradce Králové Jaromír Štejnar a Michal Široký.

Na světě je druhá knížka. Takže to už není jen Po přečtení zavřít.
Kniha se jmenuje: Medvěd Wrr - Zachraň knižní svět. Což je teď v tomto období hodně aktuální.

Jaromír Štejnar, Michal Široký a medvěd Wrr ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Připomeňme si medvěda Wrr. Kolik už je mu let?
Michal Široký: Tři roky přesně teď. Ovšem samotný projekt vlastně už funguje 10 let. Knížka ale vyšla právě před třemi roky. Trvalo nám to, než se to celé narodilo.
Jaromír Štejnar: De facto jsme měli dlouhé těhotenství, dá se říct, než se to narodilo.

Představme medvěda Wrr. Nemá pusu, protože by mu neslušela.
Michal Široký: Je to tak, to pořád platí, je bez pusy. Je to hradecká postavička, hradecký medvídek, který se usídlil v hradecké sýpce u nádraží u dopravního terminálu. Před lety nás ta budova hrozně inspirovala. Zasadili jsme do ní příběh o medvědovi, který cestuje knižním světem a zažívá různá dobrodružství.
Jaromír Štejnar: V našem příběhu to ale není sýpka, nýbrž továrna na výrobu knih. Je tam takový tajemný stroj, který tiskne knížky. Protože my jsme tenkrát ještě nemohli nakouknout dovnitř. To už se také změnilo, už jsme tam jako doma.

Když jsme tvořili první knížku, zvolili jsme náklad 500 kousků. A dnes je jich 10 000. Rozjelo se to víc, než jsme na začátku čekali.
Jaromír Štejnar

Nemohli jste se podívat do té továrny nebo-li sýpky.
Jaromír Štejnar: Nemohli jsme tam, nikdo nás tam nepustil. Byl jiný majitel, a tak jsme si museli jen představovat, co se tam odehrává. Vlastně díky tomu vznikl první díl. Teď už nás tam pustili a viděli jsme, že jsme spoustu věcí jsme netrefili.
Michal Široký: Lidé tam bezradně chodí a hledají stroj na výrobu knih. On tam ale není.

Moc si mi líbí, že jste příběh medvídka zasadili do Hradce Králové, do kulis města. Že to není úplně smyšlený svět. I Bílá věž tam je nakreslená.
Hodně jsme se inspirovali všemi možnými hradeckými kouty.

Jaký byl na první knížku ohlas, protože už je tři roky na světě?
Michal Široký: Když jsme knížku tvořili, tak jsme rozmýšleli, jak velký náklad zvolit. Říkali jsme si třeba 500 kousků. Nechtěli jsme ale, aby se kniha válela rok někde v obýváku a sloužila jako podložka pod nábytek.
Jaromír Štejnar: Tak jsem chtěli začít s nákladem 500 kusů. Pak jsme se bavili s jedním pánem, který tomu rozumí a ten nám říkal, dejte aspoň tisícovku.
Michal Široký: A dneska je těch knížek 10 000. Tedy z pětistovky se to trošku rozjelo víc, než jsme na začátku čekali. A vlastně i ten druhý díl nebyl v plánu. Vydali jsme si knížku jen tak pro legraci a teď se to strašně rozjelo.

Medvěd Wrr - Zachraň knižní svět. Pokračování medvědích dobrodružství

Čím kniha podle vás zaujala? Dobrým marketingem? Vy se v marketingu oba dva docela vyznáte.
Jaromír Štejnar: Je to tak. Marketing je hrozně důležitý. Samozřejmě říká se, že dobrá věc se prodá sama, což je určitě pravda. Ale problém je, když o té dobré věci nikdo neví.
Michal Široký: Jednak je to tím marketingem a potom snad i tím, že jsme u nás v Čechách přišli zase s něčím trošku novým. Styl grafiky je na jednu stranu tradiční, ale na druhou stranu jsou tam moderní prvky. Je to něco nového, co si myslíte, že na českém trhu není.

Jaromír Štejnar, Michal Široký a medvěd Wrr ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Hlavní je obrázek a k němu jednoduchý text. Krásné ilustrace. Tak si novu knížku pojďme představit.
Michal Široký: Kniha se jmenuje Medvěd Wrr - Zachraň knižní svět a vyšla letos v květnu. Až teď 12. října ale proběhne slavnostní křest v Městské knihovně v Hradci Králové. Od čtyř hodin. Michal Horák zazpívá a zahraje na kytaru. Z toho máme velkou radost, protože je to takový náš vzor nebo takový hradecký patron.

O čem tedy je druhý díl Medvěda Wrr?
Michal Široký: Je to pokračování prvního dílu, ale snažili jsme se to udělat tak, že když děti dostanou do ruky jen tento druhý díl, tak aby byl příběh smysluplný a nemusely si kvůli němu pořizovat také jedničku.

Medvěd Wrr jim vše vysvětlí.
Michal Široký: Medvěd to na začátku trošku vysvětlí. Tentokrát je příběh o tom, že se piráti zmocnili všech pohádek a různě zpřeházeli postavičky i děj. A medvěd Wrr to musí všechno napravovat.

V prvním díle se mi líbila inspirace slavným Nekonečným příběhem. Medvěd se začte do knížky, kterou si vytáhne z knihovny. A potom se dostává do příběhu.
Michal Široký: Je to tak. Ale inspirace to nebyla vůbec, já jsem ten film vůbec neznal. Až teprve co vyšel ten první díl, tak se k nám začalo dostávat, že jsme se tím inspirovali. Ale určitě to nebyl záměr. Spíš se snažíme, když něco vymyslíme, tak koukáme, aby to nikdo před námi nevymyslel.
Jaromír Štejnar: Ale to je téměř nemožné, přijít s něčím úplně novým. Takže tohle je taková trošku kaňka pro mě.

Medvěd Wrr - Zachraň knižní svět. Pokračování medvědích dobrodružství

Pojďte říct, jak vznikají ilustrace. Jestli kreslíte na papíře, děláte si náčrtky, a pak vše přetáhnete do počítače. Jak to funguje?
Michal Široký: Je to přesně tak. Ale možná každý obrázek vzniká trošku jinak. Ovšem spousta z nich začíná tak, že většinou v kavárně sedím nad dobrou kávou. Takže vznikají jako náčrtek na papír, klasicky tužkou. Vybíráme nejlepší záběry a potom je převádíme do počítače. A vybarvují se. Pak to stejně kolikrát smažeme, protože se nám to nelíbí.
Jaromír Štejnar: Pomocí tabletu. Ono to dělá dojem, že kreslíte na papír, jenže to vidíte na monitoru, tam je to hodně podobné. Ale stejně je nejlepší začínat papírem. Přijde mi, že ten kontakt úplně nenahraditelný.

Postavička netopýra Warrena se lidem zalíbila, tak mu uděláme vlastní příběh. Už je skoro hotový, ale vyjdeme s ním až příští rok.
Michal Široký

Hádáte se také někdy u kreslení?
Jaromír Štejnar: Ano.
Michal Široký: Ale teď jsme se nehádali, protože jsme si to trošku rozvrhli. Tahle knížka je víc moje práce a kolega dělá ještě na jedné pohádce, které vyjde příští rok. Ale zatím to je ještě trošku obestřeno tajemstvím.
Jaromír Štejnar: Nemůžeme ani naznačovat. Ovšem ta postavička se objevuje v jedničce i ve dvojce medvěda Wrr a je to netopýr Warren.

Takže netopýr bude mít svoji vlastní knihu.
Jaromír Štejnar:Dostal svůj vlastní příběh.

Medvěd Wrr - Zachraň knižní svět. Pokračování medvědích dobrodružství

To si děti vyžádaly?
Michal Široký: Úplně na začátku stojí jedna fanynka. Když jsme dělali první díl, tak se ptala, jestli by tam mohl být netopýr. Říkali jsme, proč ne. Je hezký, že lidé nám píší, co by si přáli v pohádce mít. Tak jsme tam dali netopýra.
Jaromír Štejnar: A potom vznikla i karetní hra, kde je to jedna z nejoblíbenějších postaviček. Protože ona umí to, co jiný neumí.
Michal Široký: Je to žolík.
Jaromír Štejnar:Dostávalo se k nám zpětně od lidí, že se jim ta postavička líbí. Tak jsme prostě udělali to, co s medvědem. Když se jim líbí, tak mu uděláme vlastní příběh. Tedy netopýr dostal vlastní příběh, už je skoro hotový. Ale vyjdeme s ním až příští rok, aby se tyto dvě knížky před Vánoci nehádaly.

Medvěd Wrr
Když jsme před lety psali první díl Medvěda Wrr, ani by nás nenapadlo, jak úspěšná to bude kniha. Je to už 3 roky, co jsme ji vydali a vy nám dodnes píšete, jak ji doma s dětmi čtěte stále dokola a dokola. Letos ke knize přibyl mladší bráška - druhý díl s názvem Zachraň knižní svět.

Plány máte velké. Tak ještě jednou pozveme na křtiny nové knížky?
Jaromír Štejnar: 12. října od 16 hodin Městská knihovna ve Vonkově ulici v Hradci Králové. Bude tam připravená i zábava pro děti. Máme tam nějaké soutěže, myslím si, že to bude pěkné.
Michal Široký: Bude i autogramiáda, všechno, co k správnému křtu knihy patří. Hrozně se na to těšíme.
Jaromír Štejnar: A Míša Horák tam také zazpívá písničku.

Jakub Schmidt, Jaromír Štejnar, Michal Široký a medvěd Wrr ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Tak ať se knížka líbí. Ať má stejný úspěch jako první díl. Moc děkuji Jaromíru Štajnerovi a Michalu Širokému, že nám ji představili.
Děkujeme za pozvání. Na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související