„Maminko, není mi dobře“. Průvodce nejčastějšími dětskými nemocemi pro všechny rodiče

10. říjen 2019

Sál královéhradecké knihovny naplnila přednáška spojená s křtem knihy pediatra MUDr. Ladislava Hanouska. Publikace nazvaná „Maminko, není mi dobře" je určená rodičům jako rychlý průvodce nejčastějšími dětskými nemocemi. 

Na slavnostní křest zašla také redaktorka Eva Boudová. A MUDr. Ladislava Hanouska se zeptala, jestli se při křtu své knihy cítí jako literární hvězda.
„Vůbec ne, spíš naopak, řekl bych. Už jsem v životě dělal spoustu věcí, ale knížku jsem zatím nekřtil. Přestože jsem postupně vydal čtyři cestopisné knihy, tak tahle je první zdravotnická. Tak jsem si říkal, když je to z mého oboru, tak by měla mít i křest."

Je to taková "kuchařka" pro zdraví

„Je to opravdu jako kuchařka. Snažil jsem se právě, aby to v rámci možností vůbec nemělo onen zdravotnický charakter. Aby čtenář při jejím čtení pochopil princip chorob a jejich léčbu. Zejména léčbu oněch trvale špatně léčených mýtů. A aby měl knihu po ruce v době, kdy jeho lékař není na blízku. Nejde o suplování za ostatní pediatry, ale pro případ, že doktor není v dosahu."

Z knihy pediatra MUDr. Ladislava Hanouska s názvem „Maminko, není mi dobře"

A zeptala se také devítiletého Robina, vnuka Ladislava Hanouska, který měl dědečkovi knížky při křtu na starosti.
„Děda je hodnej. Stará se, když mne něco bolí a trápí. A přeji mu, aby tahle jeho knížka měla úspěch."

Čtěte také

Řeč přišla také na prevenci. Protože být spokojeným a šťastným dědou vyžaduje také mít kolem sebe zdravá vnoučata.

„Já mám pro prevenci takových těch podzimních respiračních chorob a nachlazení nejraději třapatku. To je rostlina, latinsky Echinacea, s jejíž pomocí léčili své choroby již staří indiáni v Americe. Ale je třeba s tím začít již v srpnu a září, ještě než začne sezóna respiračních onemocnění," říká na závěr MUDr. Ladislav Hanousek.

Jistě mnoho rodičů ocení knihu a cenné rady, které představují přes dvacet let lékařských zkušeností. Jsou teď otištěny na papír a mohou kdykoliv pomoci.

autoři: Eva Boudová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.