Češi jezdí do omrzení do Chorvatska. Za podobné peníze by pořídili výlet do národních parků USA

29. září 2017

V pátek 29. září byl Pátečním hostem od 10:00 v přímém přenosu z Radiokavárny v Havlíčkově ulici v Hradci Králové lékař a cestovatel MUDr. Ladislav Hanousek. Hovořil o svých zajímavých cestách. Zejména o letním putování po národních parcích USA.

Stále mám pocit, že velký počet Čechů jezdí do omrzení do Chorvatska a přitom by za podobné peníze pořídili výlet do národních parků USA. Vím, že jsem tím již otravný, jako bych nic jiného neznal, ale ta Amerika (na rozdíl od Asie a Afriky) je opravdu levná a turisticky extrémně přátelská.

Nemám žádný zvláštní vztah k Američanům, ale musí se přiznat, že k turistům se v USA chovají úžasně, vše je velmi dobře značené a v každém národním parku dostanete spoustu krásných informačních materiálů.

A ať se už vypravíte na Jihozápad, přejíždíte Spojené státy napříč, nebo jedete na Severozápad, kde jsme byli nyní, stále vás příroda překvapuje.

Čtěte také

Snažím se o tom cestování do USA hovořit s přáteli, ale výsledek není valný. Všichni se toho nějak bojí, nebo je to Chorvatsko prostě blíž.

A tak si vždy s radostí rád popovídám o tom, jak je snadné americké národní parky poznat, a jak je to báječné.

Death Valley NP

Před 18 lety jsem poznal, jak jednoduché je cestovat individuálně do USA i jinam, jen se zajištěním letenek a rezervací auta.

Tímto způsobem jsme procestovali spoustu zemí, včetně Austrálie, Nového Zélandu, Peru, Velikonočního ostrova, Chile či Japonska, přitom vždy s velmi malým rozpočtem.

Abych způsob takové cesty přiblížil i jiným, vydal jsem postupně čtyři tištěné průvodce. První jihem Afriky a tři průvodce na severoamerických národních parcích.

Byl jsem ve všech významnějších národních parcích v US a ještě mi zbýval úplný severozápad - státy Washingoton a Oregon. A tam jsme byli letos v létě.

autor: KLO
Spustit audio