Masarykova věž samostatnosti v Hořicích měla být leteckým majákem. Slouží jako památník a rozhledna

31. říjen 2021

Dominantou Hořic v Královéhradeckém kraji je Masarykova věž samostatnosti, která je jednak památníkem obětí obou světových válek, jednak i turistickou rozhlednou. V jejích útrobách je ukryté kladívko, kterým první československý prezident Tomáš Garrique Masaryk při své návštěvě města v roce 1926 poklepal na základní kámen.

Základní kámen k Masarykově věži samostatnosti, která se tyčí ve výšce 407 metrů nad mořem asi kilometr od centra Hořic, byl položen 10. července 1926. Této slavnosti se osobně zúčastnil i prezident Tomáš Garrique Masaryk. Kladívko, kterým základní kámen poklepal, je dnes součástí expozice v památníku.

Velkorysý projekt věže zhotovil architekt František Blažek, výstavbou byl pověřen architekt Jindřich Malina, sochařskou výzdobu navrhli Jan Vávra a Karel Lenhart, žáci Otakara Španiela. Kámen pro stavbu byl vytěžen v nedalekém lomu U Sv. Josefa.

Na prostranství před rozhlednou bylo umístěno sousoší Legie za hranicemi  od F. Duchače Vyskočila

Původní plány počítaly se stavbou vysokou čtyřicet metrů, protože monument měl sloužit i jako letecký maják na trase Praha-Varšava. Dostavbě zabránila druhá světová válka. Mohutné reliéfy na průčelí východního a západního křídla s vlasteneckými motivy musely být za okupace zakryty, stejně tak i po roce 1948.

Věž tedy dosahuje jen do výšky dvaceti pěti metrů, vyhlídkový ochoz, kam návštěvník vystoupá po 72 schodech, je ve dvaceti metrech. Vrchol řadu let chránila provizorní střecha, kterou nakonec nahradila hvězdářská kupole.

Při dobré viditelnosti se severním směrem návštěvníci rozhlédnou i do Krkonoš

Za příznivého počasí uvidíte z vyhlídkového místa severním směrem Krkonoše se Sněžkou a Černou horu, Podkrkonoší se Zvičinou, na jižní straně přes město Hořice je možné spatřit i Železné hory. Směrem k Hradci Králové pak Orlické hory a Kunětickou horu.

Nejnavštěvovanější hořická památka

Po Sametové revoluci byl věži vrácen její původní název i význam. Ve východním křídle hořičtí otevřeli novou stálou expozici věnovanou 1. a 2. odboji, doplněnou o účast našich vojáků na západní frontě a o třetí odboj.

Teprve v roce 2000 se podařilo umístit před průčelí památníku sousoší „Legie za hranicemi“ od Františka Duchače Vyskočila. Točité schodiště nově doplňuje šest naučných panelů se střípky z historie monumentu a s dobovými fotografiemi. V Hořicích dnes žije i myšlenka naplnit odkaz předků a věž dostavět do výšky čtyřiceti metrů podle původního návrhu architekta Františka Blažka.

Trojice reliéfů po pravé straně Masarykovy věže samostatnosti, uprostřed s T. G. M.

K Masarykově věži samostatnosti, kde je i malé parkoviště, se dostanete autem z náměstí Jiřího z Poděbrad směrem na Dvůr Králové nad Labem. Dopravit se tam můžete ale i autobusem.

Pěší mohou využít turistického značení a z hořického náměstí se k dominantě regionu vydat po červené. Stejná značka je pak od věže dovede ke kovové, půl druhého kilometru vzdálené rozhledně Hořický chlum s vyhlídkovou plošinou ve výšce 27 metrů.

Spustit audio