Majitelé pálenic mají plné ruce práce. A spolu s nimi i celníci, kteří je kontrolují

1. září 2018 10:19

Pálenice v Královéhradeckém kraji letos evidují veliký zájem o výrobu destilátů. Kromě hygienických podmínek musí tyto pěstitelské pálenice dodržovat i další předpisy. Právě na ně se při pravidelných kontrolách zaměřují celníci. Byli jsme se podívat, jak vypadala jejich návštěva v Lhotě u Lanžova na Trutnovsku.

Se dvěma pracovníky celní správy a také mluvčí Jitkou Fajstavrovou vstupujeme do palírny, kde se bude odehrávat kontrola, kterou provádí celní správa.

„Součástí každé pěstitelské pálenice je destilační aparatura nebo zařízení, kde se ovoce, nebo ovocný kvas, přeměňuje na ovocný destilát. A tato aparatura podléhá stejně, jako celý provoz pěstitelského pálení, přísné kontrole ze strany celní správy a ze strany státu," říká Jitka Fajstavrová, zatímco její kolegové se pouští do práce.

Sezóna pálení ovoce začala letos výrazně dřív. Urodilo se a pálenice čekají rekordní provoz

Urodilo se a domácí pálenice jedou naplno

Letošní sezóna je podle pěstitelů mimořádně bohatá na úrodu ovoce. A protože jednou z oblíbených metod zpracování je pálení, rozjel se provoz pěstitelských pálenic v Královéhradeckém kraji opravdu naplno. A ve srovnání s minulým rokem i výrazně dřív. 

Z měřícího zařízení oddělávají plomby: „Aparatura je kompletně zaplombovaná. A veškeré destiláty protékají skrze certifikovaná počítadla, která měří jednak počet litrů a potom odebírají i pro celní správu a její kontrolní činnost vzorky."

Majitel Jiří Horák se usmívá, kontrola mu evidentně nevadí: „Je pravda, že to mají dělat chlapi každé dva měsíce. Ale já jsem raději, když chodí každý měsíc, abych věděl, jak mi to vychází, všechny počty. Teď probíhá odběr kontrolních úkapů. Kdyby se pokazilo kontrolní měřidlo, tak jsou tady od toho tyto kontrolní úkapy. Kde jde z každého litru kapka. A tím nejde ošidit ani jedno deci."

Celníci se zaměřují na pravidelné kontroly pěstitelských pálenic

Jak nám Jiří Horák řekl, letos je všechno o měsíc dřív a na nedostatek zájmu pěstitelů si rozhodně nestěžuje.

Jitka Fajstavrová připomíná, že s tím souvisí i nutná evidence, kterou celníci také zkontrolují: „Musí obsahovat jméno a příjmení pěstitele. Dále jeho rodné číslo. Potom prohlášení o tom, že to ovoce vypěstoval na vlastní zahrádce, případně na zahrádce, kterou má pronajatou. Nebo, že ho dostal jako naturální plnění od svého zaměstnavatele. Dále je tam uvedeno množství a druh ovoce, který do pálenice přivezl. A další informací je výstupní množství destilátu, které obdrží."

Zhruba po dvou hodinách je hotovo a v protokole je zaznamenáno, že vše bylo v pořádku, tedy v souladu s předpisy.

Celníci se zaměřují na pravidelné kontroly pěstitelských pálenic
autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související