Little Monster Ivany Štenclové „kreslené“ injekční stříkačkou i starými válečky spatříte v Hořicích

17. květen 2020

Dílo české vizuální umělkyně Ivany Štenclové zaujme neobvyklými tvůrčími přístupy. Mimo jiné kreslí injekční stříkačkou nebo pájkou, obrazy skládá z izolačních krytin, užívá malířského dekorativního válečku i autorských razítek, dlouhodobě pracuje s ornamentem. 

V Galerii plastik v Hořicích je teď k vidění výběr z její tvorby za zhruba poslední desetiletí pod názvem Little Monster. Obrazy instalovali zaměstnanci hořické galerie Jana Cermanová a Tomáš Mates.

Čtěte také

Ivana Štenclová (*1980) žije na Moravě, v malé vesničce u Opavy. V letech 1999 – 2005 studovala kresbu u profesorky Jitky Svobodové na AVU v Praze.

Umělkyně je dnes velkou experimentátorkou ve výtvarných přístupech a v materiálech, zatímco témata jsou stabilní.

„Ústředním motivem její tvorby jsou od počátku mezilidské, a hlavně rodinné vztahy, které podrobuje kritické analýze,“ přibližuje Jana Cermanová, vedoucí Galerie plastik v Hořicích.

Little Monster Ivany Štenclové

Pro umělkyni je charakteristické zpracování díla ve formě figurálních kompozic, portrétů a autoportrétů. Ty mají často i reliéfní charakter.

Čtěte také

Citově prožitý portrét umělkyně doplňuje svou nápaditou fascinací prostorem.

„Tady vidíme, jak autorka pracuje s 3D rozměrem. Normálně vidíme 2D obrazy - třeba v případě portrétu malovaného na hedvábí. Když přijdete blíž, zdá se, že je několikavrstvý, ale je to pouze jedno plátno, na kterém jsou používané různé inkousty a tím dochází k 3D efektu. U dalšího portrétu chlapce zblízka vidíte navrstvené fragmenty starých gotických oken. Teprve když poodstoupíte, spatříte tvář. Je to podobné jako v lidském životě, vhled do duše,“ popisuje kurátor Tomáš Mates.

Janě a Tomášovi se po návštěvnících Galerie plastik v Hořicích už hodně stýskalo. Těší je, že se situace, byť ještě ve stavu nouze, konečně vrací do normálu a budou moci letos představit veřejnosti i další díla. Doufají, že se k výstavě Little Monster podaří zorganizovat i komentovanou prohlídku, třeba on-line přímo s umělkyní.

V hořické Galerii plastik na vrchu Gothard je otevřeno ve všední dny vyjma pondělí od 9 do 12 hodin a od 13 do 17 hodin, v sobotu a v neděli od 10 do 17 hodin.

Prostor v obraze, mnohdy i za ním, je pro Ivanu Štenclovou velmi důležitý. V Galerii plastik v Hořicích se o tom můžete přesvědčit do 28. června. Její tvorbu pak vystřídají skulptury od figurálního sochaře Jiřího Středy.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.