Linoryty ze Svatojánu. Eva Francová, známá jako Kuchařka ze Svatojánu, vystavila své tarotové karty

4. duben 2024 07:13

V Čestném dvoře Valdštejnské lodžie v Sedličkách u Jičína představuje svoji tvorbu linorytových tarotových karet a grafik Eva Francová, známá především jako Kuchařka ze Svatojánu. Jde ovšem také o talentovanou výtvarnici. Kromě výběru z karet uvidíte i obrázky z bestiáře a další díla inspirovaná středověkou  tématikou.

S tvorbou Evy Francové se můžete seznámit díky jarnímu návštěvnickému provozu areálu Valdštejnské lodžie: ve čtvrtek a v pátek od 13 do 18 hodin, soboty a neděle od 10 do 18 hodin. Výstava v Čestném dvoře potrvá do června.

Při instalaci se s Evou Francovou a s produkční Valdštejnského imaginária Pavlínou Svobodovou sešla redaktorka Vlaďka Wildová.

Když mi třeba není psychicky dobře, tak dělám něco rukama. Maluji, vytvářím keramiku nebo píšu. Prostě se zabývám něčím tvůrčím.
Eva Francová, výtvarnice a spisovatelka

Donedávna psala Eva Francová populární kuchařské knihy ze Svatojánu a propagovala zdravý životní styl. Na tom se vlastně až tak moc nezměnilo, ale výtvarnice, kuchařka a spisovatelka ze Svatojánského Újezdu na Jičínsku se zase posunula o něco dál. Sepsala také do knihy Kolčava spirituální přiběhy pro zklidnění a pocit bezpečí, ve kterých vás přivítá v magickém světě přírodních duchů a skrytých sil.

Čtěte také

Co je pro Evu takovým poslem jara? „Určitě tulipány a narcisky. A trnky, když začnou kvést. Jarní práce u nás na zahradě už začaly. Likvidujeme staré, suché trvalky, některé keře prosvětlujeme, takže je tady spousta práce. Jak to jen jde, tak jsme na zahradě. Práce na zahradě je pro mne jedna z nejdůležitějších věcí v životě. Asi bych byla bez zahrady moc a moc nešťastná."

„Zdravě jím, to je důležité. Snažím se hodně spát, piji čerstvou vodu a čaje, vůbec žádný alkohol. Nekouřím, jsem hodně venku a v přírodě. Snažím se stále něco tvořit. A když mi třeba není psychicky dobře, tak dělám něco rukama. Maluji, vytvářím keramiku nebo píšu. Prostě se zabývám něčím tvůrčím," vzkazuje ze Svatojánu Eva Francová.

V Čestném dvoře Valdštejnské lodžie

Přípravy výstavy v teatronu v Čestném dvoře Valdštejnské lodžie v Sedličkách u Jičína směřovaly k historicky druhé vernisáži v těchto prostorách, které mohly vzniknout díky penězům z Evropské unie na Cestu Valdštejnových architektů.

Spustit audio

Související