Lázně Bělohrad otevřely nové rehabilitační centrum zaměřené na pacienty s neurologickými problémy

18. leden 2024 07:50

Lázně Bělohrad mají nový léčebný komplex za téměř 440 milionů korun. Umožňuje moderní léčbu pacientů po těžkých úrazech nebo cévních mozkových příhodách. V nové dvoupodlažní budově je 60 lůžek, a postupně ji už zabydlují první pacienti.

„Moc se nám tu líbí. Je to tady opravdu krásné,“ popisuje své první pocity z nového prostředí Mária Drahošová.

Čtěte také

V pokoji je teprve pár desítek minut, v rychlovarné konvici vaří pro sebe i spolubydlící vodu na čaj. „Teprve se zabydlujeme, teď nás nastěhovali. Je to tu vážně moc pěkné.

Na pacienty Lázní Bělohrad čekají nejen nové pokoje v lůžkové části, ale také nejmodernější přístroje. Například speciální pohyblivé schody, které trochu připomínají stupně vítězů. V Česku jsou podle zástupců lázní jediné, zdejší personál se s nimi teprve seznamuje.

„Schody jsou úžasné v tom, že umožňují přesně nastavovat výšku, kterou pacient zvládá, vysvětluje Kateřina Macháčková, hlavní metodik pro centrum komplexní rehabilitace.

Podle ní tenhle přístroj pomůže při třeba těm, kteří už zvládají výstup do schodů, ale při sestupování mají problém. „A my umíme ze schodů udělat zpátky opět úplnou rovinu. Sjedeme s nimi dolů a pacient může volně po té rovině sejít.

Mezi další přístroje patří například pohyblivý chodník, při chůzi na něm se pacient vidí a může plnit nejrůznější úkoly, třeba překračovat pomyslnou kládu a trénovat tak pohyb v terénu.

Čtěte také

Ve stejné místnosti je i pět metrů dlouhá tenzometrická deska, která zaznamenává a vyhodnocuje způsob chůze, třeba to, jestli člověk správně došlapuje. „Je tam velké množství senzorů, takže analýza pohybu je velice citlivá.

Na novém oddělení je ještě občas možné potkat řemeslníky, pro pacienty je ale připravené.

Zájem je už teď větší, než kapacita lůžek, říká lékařka Jitka Ferbrová. „To znamená, že si do určité míry pacienty vybíráme. Zejména podle toho, jak jsou schopni na rehabilitaci reagovat. A také podle toho, jakou mají diagnózu.

Lékařská ředitelka lázní MUDr. Jitka Ferbrová

Běžná doba léčby je měsíc, někteří pacienti ale v novém rehabilitačním centru Lázní Bělohrad stráví i tři měsíce. Pobyt hradí zdravotní pojišťovny.

Spustit audio

Související