Kuřecí paličky na paprice s houbami a rajčaty vás překvapí svou jedinečnou chutí

Kuřecí paličky jsou velmi rozšířenou a levnou komoditou, se sháněním by problém být neměl. Klíčová je propečenost a prakticky samovolný odpad masa od kostí. 

Kuře je u nás jasně nejpopulárnější drůbeží maso. Super lehké jídlo s kuřecím masem, které budete mít za chvíli hotové. Pokud hledáte zdravé a chutné jídlo, tak jste narazili na ten správný recept.

Kuřecí paličky představují ideální alternativu pro všechny, kteří odmítají s trpělivostí okusovat kuřecí křídla, nebo pracně porcovat maso. A přesto si chtějí pochutnat na kaloricky nenáročné, ale úžasné večeři.

Kuřecí maso je vhodné pro jakoukoliv tepelnou úpravu - jednoduchou i náročnou. Dnes pro vás máme hodně zajímavý recept.

Suroviny:
8 velkých kuřecích paliček , 250g krémových (hnědých) žampionů, nakrájených na plátky, 40g hladké mouky, 1 lžíce mleté uzené nebo sladké papriky, mořská sůl a špetka mletého chilli, 25 g másla, 2 lžíce olivového oleje, 2 cibule, přepůlené a na plátky, 2 stroužky česneku, na plátky, cukr, 2 x 400g konzerva krájených rajčat, 250ml drůbežího vývaru, 1 bobkový list, 200g zakysané smetany (nejlépe 30%)

Postup:
V kastrolu nebo pekáči rozehřejeme máslo a opékáme na něm kuře 5-10 minut ze všech stran dozlatova. Maso vyjmeme a odložíme stranou. Do kastrolu přilijeme olej a opečeme na něm cibuli a česnek, až změknou. Přidáme plátky žampionů a mícháme ještě 3 minuty.
Vsypeme trochu cukru, zamícháme a vrátíme kuře, přidáme rajčata, drůbeží vývar, bobkový list a přivedeme k varu.
Přiklopíme, vložíme do trouby a pečeme doměkka. Odklopíme, zvýšíme teplotu a nechte 15 minut zezlátnout. Pak šťávu zjemníme zakysanou smetanou (nemusí být) a podle chuti dosolte. Můžeme podávat s rýží nebo s noky.

Navíc pár tipů od nás:
- Žádná šťáva z kuřete nevyteče, pokud nohy stáhnete k sobě kuchyňským provázkem.
- Mnohem šťavnatější než kuřecí prsa je maso ze stehen.
- Máte rádi nádivku? Zkuste ji rozprostřít kolem pečených kuřecích čtvrtek. Bude křupavější a propečenější.
- Vyzkoušejte tento trik - do pečeného kuřete místo nádivky dejte dvě poloviny chemicky neošetřeného citronu. Maso pak bude lehce navinulé.

Rajče, rajčata
autor: Zdeňka Kabourková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.