Krůtí guláš. Klasika, která ale chutná netradičně!

Jaké maso se vám vybaví, když se řekne guláš? Na prvním místě asi hovězí kližka, popřípadě prorostlejší vepřové, když by šlo o guláš segedínský. My máme ale pro vás dnes recept na netradiční guláš z krůtího masa.

Guláš je původně maďarský pokrm tvořený nakrájenými masovými kostkami v omáčce z cibule, kořeněné paprikou. Slovo je odvozeno z maďarského „gulya“ (stádo hovězího dobytka), ze kterého pochází maďarský název gulyás (výslovnost [gujáš]) a z toho dále české guláš.

V původní maďarské verzi jde o hovězí (jak název napovídá) polévku. V maďarské verzi není nikdy zahušťován moukou.

Nejde nutně o krmi ostře kořeněnou, většina papriky v prášku obsažená v guláši je paprika sladká, chceme-li získat verzi pálivou, můžeme při podávání talíře či misky polévky dodat kousky čerstvé pálivé papriky anebo přidat feferonku.

Mimo Maďarsko se pod pojmem guláš rozumí dušené maso následně zahuštěné, podávané se všemožnými přílohami. Tato krmě není identická, ale blíží se maďarskému pörköltu.

Guláš se v české kuchyni úspěšně zabydlel. Vaří se v každé rodině. S nadsázkou můžeme říct, že co kuchař to recept na guláš.

Co budete dnes potřebovat:

100 g slaniny
800 g krůtího masa
2 papriky
lžíce sádla
2 bobkové listy
hladká mouka
3 rajčata
2 velké cibule
mletá sladká paprika
sůl
tymián
feferonky
mletý pepř
mleté nové koření
česnek
majoránka
drcený kmín

Slanina připravá na výborný guláš

Postup přípravy krůtího guláše:
Slaninu a cibuli nakrájíme na kostičky a krůtí maso na kostky. Slaninu vyškvaříme se lžící sádla a necháme na ní zpěnit cibuli. Zasypeme sladkou mletou paprikou, vložíme maso a ze všech stran jej osmahneme.
Okořeníme mletým kmínem, mletým pepřem, tymiánem a mletým novým kořením, přidáme bobkový list a osolíme.
Kdo má rád ostrý guláš, může přidat feferonky.
Podlijeme horkou vodou, přiklopíme poklicí a dusíme 15 minut.
Pak přisypeme strouhaný chleba, promícháme, podle potřeby dolijeme vodu a přidáme spařená, oloupaná a nadrobno nakrájená rajčata.
Opět přiklopíme a dusíme asi 15 minut doměkka. Je-li potřeba, dohustíme moukou rozmíchanou ve studené vodě.
Přidáme jádřinců zbavené a na proužky nakrájené papriky a krátce povaříme.
Na závěr krůtí guláš okořeníme majoránkou a prolisovaným česnekem.
Krůtí guláš s rajčaty a paprikami podáváme s těstovinami, houskovým knedlíkem nebo s rýží.

Guláš
Kvalitní paprika je základem pro výborný guláš

Žádný recept na guláš není dogma, které se musí doslova dodržovat. Každý máme jiné chutě a zároveň i jiné možnosti při získávání surovin pro vaření guláše.

V receptech na guláš nenajdete přesné množství použitého koření. Je to proto, že každé balení koření má dneska jinou chuť a intenzitu.

Proto při kořenění a solení guláše doporučujeme stále ochutnávat až budete spokojeni.

Rozdíl také poznáte až vyměníte "supermarketovou" červenou papriku za papriku dovezenou přímo z Maďarska. Váš guláš recept okamžitě stoupne na kvalitě!

autor: Zdeňka Kabourková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka