Křižovatka z Třebechovic pod Orebem do Krňovic dostala od zastupitelů zelenou k rekonstrukci

26. červen 2013

Několikaletý spor mezi radou a zastupiteli Třebechovic pod Orebem skončil. Zastupitelstvo přestalo trvat na kruhovém objezdu na křižovatce do Krňovic na silnici I. třídy číslo 11, kterou tam z bezpečnostních důvodů odmítlo Ředitelství silnic a dálnic.

I když na téma budoucí podoby křižovatky zastupitelé jednali už mnohokrát, nemohli se shodnout ani tentokrát. Zastánci kruhového objezdu tvrdošíjně trvali na svých argumentech. Vladimír Derner z KDU-ČSL pak obvinil vedení radnice z toho, že dostatečně neprosazovalo zájmy města a neudělalo vše, co mělo, aby kruhový objezd prosadilo.

Navíc prý dovolilo, aby si Ředitelství silnic a dálnic prosadilo svou ve všech dílčích záležitostech. Podle Dernera město řeší dopravní situaci nekoncepčně a bez analýzy toho, jaké budou mít jednotlivé kroky důsledky.

Starosta, nestraník Jiří Němec, se proti tomu ostře ohradil a vytkl Dernerovi, že uvádí jen část pravdy a zamlčuje některé skutečnosti.

Diskuze k dopravě trvala asi hodinu a půl, ale nakonec zastupitelé nevelkou většinou prohlasovali, že souhlasí s průsečnou křižovatkou do Krňovic, s odbočovacím pruhem do Třebechovic pod Orebem ve směru od Hradce Králové.

Řidiči si na bezpečnější silnici I. třídy číslo 11 u Třebechovic ještě nějakou dobu počkají. Dvě křižovatky do města už Ředitelství silnic a dálnic řeší. Jednu, a to do průmyslové zóny, by mělo začít předělávat ještě letos. U další probíhá řízení ke stavebnímu povolení. Poslední, právě do Krňovic, by se mohla začít stavět v roce 2015. Aby tam totiž mohl být odbočovací pruh od Hradce Králové, nemůže přes I/11 vést přechod pro chodce.

Proto teď třebechovická radnice nechá zpracovat studii k podchodu i nadchodu přes průsečnou křižovatku, po kterých by navíc měla vést cyklostezka. Zhruba za čtyři měsíce by pak zastupitelé rozhodovali, jaká varianta bude lepší.

Zároveň ale běží dědické řízení k jednomu potřebnému pozemku, takže jasno bude asi až za rok. Mezi tím ale bude ŘSD moci křižovatku naprojektovat a vyřídit potřebná povolení.

autor: KS
Spustit audio