Kriminálka na náchodském zámku, vyšší poplatek za odpady a pochybení úředníka. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Národní památkový ústav podal kvůli hospodaření ve státním zámku Náchod trestní oznámení na neznámého pachatele. Věc šetří kriminalisté. Ve své funkci skončila dosavadní kastelánka. Ředitel územní památkové správy Národního památkového ústavu Miloš Kadlec Českému rozhlasu řekl, že jde o mimořádnou situaci. Nic podobného prý během své praxe nezažil.

Kastelánka Iva Kysilková podle něj rezignovala na svoji funkci po vzájemné dohodě. Vyjádření teď už bývalé kastelánky se získat nepodařilo, nebere telefon. Než NPÚ vypíše výběrové řízení a vybere nástupce, je dočasně pověřený řízením státního zámku Náchod Ivan Češka, kastelán státního zámku Ratibořice.

Čtěte také

Radnice v Hradci Králové spouští nový projekt, který má podpořit nájemní bydlení ve městě. V následujících týdnech chce oslovit vlastníky bytů a nabídnout jim nájemní smlouvy. Poté by s pronajatými byty samo disponovalo. Záměr na svém jednání schválili radní města.

Od příštího roku město chce zvýšit poplatky za odpady. Na vině je podle primátorky Pavlíny Springerové z HDK především inflace a zvyšující se náklady na systém odpadového hospodářství. Od ledna by měli lidé v základní sazbě platit 800 korun ročně. Tedy o dvě stovky více než teď.

I nadále ale zůstanou slevy pro děti a seniory. Ti budou platit polovinu. Ceny za svoz odpadů se v Hradci měnily naposledy před čtyřmi roky.

Čtěte také

V Týništi nad Orlicí na Rychnovsku se ve středu mimořádně sešli zastupitelé. Jednání trvalo téměř čtyři a půl hodiny a řešilo se pochybení jednoho z úředníků radnice, vedoucího odboru správy majetku Zdeňka Hejny. Ten měl neoprávněně proplacenými fakturami způsobit městu škodu zhruba dva a půl milionu korun. Případ nyní šetří policisté. Na veřejném jednání sice žádné nové poznatky nezazněly, přesto mělo podle části zastupitelů smysl.

Problém se týká přestavby jedné z mateřských škol. Během ní vedoucí odboru správy majetku proplatil faktury za práci, která ještě nebyla provedená. Řemeslník následně zemřel, jeho firma je v likvidaci. Městu vznikla škoda, kterou nikdo nerozporuje. Zodpovědný úředník končí ve své funkci 31. prosince po vzájemné dohodě, jeho jednání prověřují kriminalisté.

autor: baj
Spustit audio

Související