Kreslený humor jako dobrý lék, Betaglukany pro naše zdraví a Krokodýli štítnatí. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

O Japoncích se říká, že nemají smysl pro humor… karikaturista, malíř, ilustrátor, grafik a řezbář Pavel Matuška je ale rozesmál - a to tak, že za svůj vtip před lety získal v Tokiu první cenu. A ta mu otevřela dveře do vydavatelství řady časopisů u nás. Byla to tedy trochu delší cesta za českým publikem, ale vyplatila se.

Pavel je členem Unie výtvarných umělců v Hradci Králové a je také držitelem čestného titulu HUDr. (Doctor humoris causa). U příležitosti jeho 80. narozenin je v současnosti otevřena až do 18. března v královéhradecké Galerii Na Hradě výstava s názvem Usmívání.

Čtěte také

Možností, jak posílit náš imunitní systém je hodně. Jednou z nich jsou i betaglukany. Kde je najdeme, na to se redaktorka Pavla Kindernayová zeptala Ing. Hany Střítecké ze spolku Fér potravina.

Betaglukany jsou přírodní polysacharidy, ale nejsou stejné, jako klasické sacharidy, které konzumujeme. Špatně se tráví a rozbourávají, takže nám nefungují na zvyšování glukózy v krvi, takže například diabetici se jich vůbec bát nemusí. Je to trošku jinak.

Čtěte také

Safari Park Dvůr Králové chová pět samiček krokodýlů štítnatých. K nejstarší dvaadvacetileté Rozárce a třem už zabydleným pětiletým zvířatům přibylo vloni na podzim páté. Když absolvovalo karanténu, chtěli chovatelé nejnovější přírůstek připojit ke trojici mladších krokodýlů a potřebovali proto znát jeho pohlaví.

Nakonec se ukázalo, že mají ve Dvoře Králové nad Labem dohromady pět „čekatelek“ na ženicha! Na podrobnosti se Martina Smrčka zeptala redaktorka Dana Voňková.

autor: baj
Spustit audio

Související