Královéhradecký kraj obdržel první zásilku 23 400 respirátorů FFP2 dovezených státem z Číny

20. březen 2020 19:11

Z dodávky 1,1 milionu respirátorů stát vyčlenil přes několik set tisíc kusů pro kraje. Královéhradecký kraj obdržel 23,4 tisíce kusů. Respirátory FFP2 rozdělí především mezi zdravotnickou záchrannou službu a své nemocnice.

Čtěte také

„Obdrželi jsme 23,4 tisíce respirátorů FFP2, které budeme distribuovat naší zdravotnické záchranné službě a krajským nemocnicím. Je to významná dodávka ze státní zakázky, která nám velmi pomůže doplnit zásoby ochranných pomůcek. Část dodávky předáme zdravotnické záchranné službě a v pondělí budeme materiál zavážet do našich nemocnic, které mají na tento víkend se zásobou respirátorů vydrží,“ informoval hejtman Jiří Štěpán z ČSSD.

Náklad respirátorů přivezlo z Prahy ministerstvo vnitra do Opočínku na Pardubicku, odtud je do hradeckého regionu dnes přepraví Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje.

Nemocnice ve vlastnictví Královéhradeckého kraje uvedly, že mají zásobu roušek a respirátorů na několik dní.

Čtěte také

Ochranné pomůcky se nemocnice snaží sehnat a nakoupit z vlastních zdrojů, což se jim zatím dařilo v řádů tisíců kusů. Nákup ochranných pomůcek však stojí nemocnice velké peníze, protože jejich ceny jsou vyšroubované.

Samotnému Královéhradeckému kraji se zatím podařilo koupit 1000 respirátorů typu FFP1, 300 respirátorů FFP2 a 117.000 roušek. Dále kraj darem získal 23.000 roušek od sdružení Život bez bariér z Nové Paky a od společnosti Medilab z Českého Meziříčí. Od státu kraj zatím obdržel 2912 respirátorů FFP2 a FFP3, které rozdělil mezi Fakultní nemocnici Hradec Králové, zdravotnickou záchrannou službu a krajské nemocnice.

Představitelé státu slibují, že v dalších dnech by do Česka měly letecky dorazit z Číny miliony roušek a respirátorů a dalších ochranných pomůcek. Hlavní část dodávky by měl z Číny v sobotu přivézt obří letoun Ruslan.

autor: baj | zdroje: Krajský úřad Královéhradeckého kraje , ČTK
Spustit audio

Související