Krajiny Oskara Teimera. Výstava k nedožitým devadesátinám umělce, který inspiroval děti i dospělé

8. září 2022 07:24

Vestibul Městského muzea v Hořicích obrazně řečeno praskal ve švech při vernisáži výstavy Krajiny Oskara Teimera. Pracovitý a nadšený malíř a grafik, ale také pedagog, skaut a včelař z Černína na Hořicku měl spoustu přátel a příznivců. Byl to solitér, který věřil ve spravedlnost, náročný k sobě i k druhým ve svém okolí a velký milovník  přírody.  

Vernisáž k nedožitým Teimerovým narozeninám si nenechala ujít ani redaktorka Vlaďka Wildová, která s umělcem natáčela dva roky před jeho smrtí - v roce 2008. Před vernisáži nejprve vyhledala Teimerovu dceru Alenu.

Čtěte také

Městské muzeum a galerie Hořice připravilo na podzimní měsíce vzpomínkovou výstavu k nedožitým devadesátinám malíře a grafika Oskara Teimera.

Oskar Teimer se narodil 15. listopadu 1932 v Lázních Bělohrad, žil také osm let v Miletíně, kde začal svou dráhu učitele a stál u zrodu skautského střediska. Většinu života však prožil v nedalekém Černíně, kde postavil a sgrafity vyzdobil rodinný dům.

Jeho život a dílo jsou spjaty s krajem Podzvičinska, který měl velmi rád a často jej zachycoval ve svých dílech, ať již něžnými perokresbami nebo na olejomalbách a akvarelech, plných napětí proměny krajiny v průběhu dne či ročních období. Nedílnou součástí jeho díla jsou také grafiky, linoryty, v jejichž tvorbě byl skutečným mistrem.

Čtěte také

Oskar Teimer byl také oblíbeným pedagogem a pokud mu vládnoucí režim dovolil, rád své dovednosti a zkušenosti předával svým žákům jako učitel výtvarné výchovy, naposledy na gymnáziu v Hořicích. Mnoho let také ilustroval časopis Pod Zvičinou, vydávaný touto školou.

Oskar Teimer zemřel 7. června 2010. Během svého života uspořádal nespočet výstav a první samostatná se uskutečnila v r. 1963 právě v prostorách hořického muzea. Současná výstava, připravená ve spolupráci a s obětavou pomocí rodiny Oskara Teimera, prezentuje průřez jeho krajinářské tvorby od r. 1954 až do jeho smrti prostřednictvím kresby, malby i grafiky.

Z vernisáže výstavy O. Teimera k nedožitým umělcovým devadesátinám

Výstava si klade za cíl nejen představit různorodost tvorby Oskara Teimera, ale také navodit atmosféru, v níž umělec tvořil. Nebudou chybět ani drobná dílka jako novoročenky nebo exlibris, které měly v tvorbě Oskara Teimera své pevné místo a jimiž rád potěšil své četné přátele.

Ke shlédnutí je také filmový týdeník z roku 1963, jehož kamery zachytily lesního dělníka Oskara Teimera při přestávce, a jak jinak, než kresbou lesních zátiší.

Čtěte také

Výstava bude slavnostně zakončena v den nedožitých Oskarových 90. narozenin v úterý 15. listopadu 2022 v 17 hodin. Toto setkání bude příležitostí příbuzných, přátel a příznivců ke společným vzpomínkám. Bude tu také možnost nabídnout k prodeji obrazy, které se jejich současným majitelům nehodí a rádi by je předali těm, kterým by přinesly radost.

Pracovitý a nadšený malíř a grafik Oskar Teimer z Černína na Hořicku byl pozoruhodným člověkem po lidské i umělecké stránce. Malování bylo jeho vášní v dobách dobrých i zlých. Tedy i v čase, kdy se celých 21 let nesměl věnovat učitelskému povolání. Když se pak konečně dočkal svých žáků a studentů a mohl opět rozdávat poznatky a moudrost, nemilosrdně mu do života vtrhla nemoc, která ho svazovala. On ale s jejími pouty neúnavně bojoval dál svou houževnatostí a nesmírnou trpělivostí.

Městské muzeum a galerie v Hořicích
Vznik Městského muzea v Hořicích se datuje do roku 1887, tehdy ovšem bylo známé jako Archeologický a musejní spolek. Založila jej skupina milovníků starých památek, většinou z řad místní inteligence, která se rozhodla pracovat na sběru a studiu mnohých památkových předmětů, kterým často hrozilo zničení.

Spustit audio

Související