Kozí sýr po michelinsku. Moderní úpravu oblíbeného předkrmu stojí za to ochutnat

Kozí sýr s červenou řepou už na českých jídelních lístcích zdomácněl. Přesto existuje způsob, jak takový předkrm ozvláštnit. Recept prozradil šéfkuchař restaurace s michelinskou hvězdičkou Alcron v Praze – Pavel Býček. A musíme dát za pravdu, že stojí za to ho ochutnat.

Kozí sýr s řepou, pečeným pórkem a medem

1 pórek
1 červená řepa
1 žlutá řepa
3 ředkvičky
snítek tymiánu
kozí sýr (měkčí, tvarohového typu)
šalotkové pyré ze tří šalotek
oříšek másla
lanýžový med
sůl
pepř (černý i bílý)
bílý ocet di Moscato (nebo rýžový ocet)
mléko
smetana ke šlehání

Postup:

Pórek očistíme, vložíme na alobal, pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a pečlivě zabalíme. Pečeme v rozehřáté troubě na 160 stupňů po dobu 20 až 30 minut. Pokud máme tál, pečeme na něm.

Pavel Býček v akci

Na další kus alobalu dáme očištěnou červenou řepu, pokapeme ji olivovým olejem, osolíme, opepříme, přidáme tymián a do alobalu zabalíme. Pečeme v rozehřáté troubě na 180 stupňů po dobu 60 až 90 minut. Po upečení necháme řepu vychladnout. Oloupeme a nakrájíme na plátky.

Žlutou řepu nakrájíme na tenké plátky, které alespoň den předem (aby řepa stihla zkřehnout) namarinujeme směsí medu a bílého Octu di Moscato (v poměru 1:1).

Čtěte také

Na tenké plátky nasekáme šalotku, kterou na pánvičce na másle lehce zpěníme dosklovata. Podlijeme trochou mléka a povaříme 10 až 15 minut. Až šalotka změkne, mléko vycedíme a šalotku rozmixujeme do podoby pyré. Dle potřeby můžeme přidat mléko. Na závěr osolíme a opepříme.

Následují kousky dalších ingrediencí

Do hnětače dáme kozí sýr a přilejeme smetanu a mléko. Lehce rozšleháme a dochutíme bílým pepřem a solí.

Na konec si připravíme zmrzlinu z kozího sýra, který ještě výrazně dochutíme. Směs dáme do vakuovacího sáčku nebo rozetřeme na pečící papír. Vrstva sýra by neměla být vyšší než 5 mm. Dáme zamrazit do mrazáku. Před podáváním zmražený sýr rozbijeme.

Pavel Býček

Pochází z Rožnova pod Radhoštěm. Odmalička se s maminkou a babičkou pohyboval v kuchyni. S babičkou o víkendu vařil oběd, s dědečkem pak upekl štrůdl. Dnes při slavnostních příležitostech vaří babičce a dědovi on sám. Není ten typ, co by si doma s přítelkyní vyvářel tříchodová menu. Raději si dá něco lehkého nebo salát. Dnes šéfuje michelinské restauraci Alcron v Praze v hotelu Radisson blu. Jeho přímým nadřízeným je Roman Paulus.