Kontaktní místo pro bydlení najdete na magistrátu v Hradci Králové. Pomáhá řešit bytovou nouzi

7. únor 2024 07:30

Nové kontaktní místo pro bydlení navštívilo na magistrátu v Hradci Králové za čtyři týdny provozu 35 lidí. Lidé, kterým radnice pomůže získat například bydlení v městských bytech, zaplatí na nájemném měsíčně zhruba o třetinu méně, než v bytě nabízeném na komerčním realitním trhu. 

Čtěte také

„V tuhle chvíli máme asi 70 volných bytů, které různým způsobem chceme zabydlet. A já tlačím na to, abychom neměli pokud možno žádný volný byt, aby všechny byly obsazené,“ říká náměstek primátorky Pavel Vrbický z České pirátské strany.

I s obsazením volných bytů má pomoci nové kontaktní místo pro bydlení.

„To kontaktní místo pro bydlení má za cíl na jednom místě shromáždit všechny informace o lidech, kteří mají pocit, že jsou v bytové nouzi nebo, že jsou ohroženi ztrátou bydlení. A s nimi zahájit sociální práci, která už tady roky standardně probíhá, vysvětluje koordinátor bydlení Jiří Kotala.

Čtěte také

Mezi prvními návštěvníky byli třeba lidé s nezaopatřenými dětmi, kterým končí nebo už skončila nájemní smlouva, lidé v předdůchodovém věku z azylového domu nebo třeba senioři a lidé se zdravotním postižením.

„Je vidět, že to plní tu svoji funkci. Teď hlavně chodí lidé, kteří jsou v bytové nouzi, jako v těžké bytové nouzi. Žijí na ubytovnách a podobně a snaží se z té situace dostat. To je právě velká výhoda, že to kontaktní místo je na naší sociálce, protože tam s nimi mluví člověk, který dokáže vyhodnotit celkovou jejich sociální situaci a navrhnout nějaký další postup.

Podle Pavla Vrbického má město bytů dost, ale naopak chybí lidé, kterým by je mohlo nabídnout. „Protože jsme stanovili poměrně pevná pravidla a to je, že to musí být občan Hradce Králové, další pravidlo je, že nesmí dlužit vůči městu, tyto ty dvě hlavní podmínky musí splnit. Bohužel ti lidé, kteří bydlí na ubytovnách, buď nejsou z Hradce, nebo dluží vůči městu a nechtějí s tím nic dělat.

Čtěte také

Radnice je proto připravena s takovými lidmi uzavřít splátkový kalendář nebo jim pomoci s oddlužením. Ne vždy jsou ale podle Pavla Vrbického ochotni toto podstoupit. Kontaktní místo je zároveň pro město zdrojem dat, na základě kterých bude rozhodovat třeba o nové výstavbě.

„Myslíme na mladé lidi. Tam vlastně sbíráme data i ke startovacím bytům a potom jsou důležitá skupina rodiny s dětmi nebo matky samoživitelky. Velkou výhodou těch městských nájemních bytů je právě výše nájemného, která je zhruba o 20 procent nižší, než je na trhu.

Kancelář lidé najdou v přízemí levého křídla budovy magistrátu. Navštívit ji mohou bez objednání vždy v pondělí a ve středu od osmi hodin ráno do pěti hodin odpoledne.

Spustit audio

Související