Hradec Králové opět nabízí startovací byty pro mladé. Jaké podmínky musí ale žadatelé splnit?

18. říjen 2021 08:47

V listopadu si budou moci mladí lidé opět zažádat v Hradci Králové o startovací byt. Magistrát jich nabízí šest desítek a to hned v několika lokalitách po městě. K dispozici budou bytové jednotky o velikosti 1+kk a 2+kk. 

Čtěte také

„Je to super příležitost pro nás, pro mladé, jak ušetřit nějaké peníze za bydlení," říká Daniel, který by rád o startovací byt zažádal společně s přítelkyní.

Myslí si ale, že o byty bude velký zájem.
„Trošku se obávám, jestli se na nás vůbec dostane."

Velký zájem očekává i náměstek primátora Pavel Marek z hnutí ANO. Město počítá se stovkami žádostí.
„Skutečně neuspokojíme každého. Velice rádi bychom do budoucna pořídili více startovacích bytů, ale to je spojené s nějakou investiční výstavbou."

Čtěte také

Zájemce, který chce žádat o startovací byt, musí mít méně než 32 let a musí být přes půl roku zaměstnaný. Zároveň také magistrát požaduje, aby měl zájemce bydliště nebo zaměstnání v Hradci Králové a nevlastnil byt ani jinou nemovitost určenou k bydlení.

Podmínkou je také to, že nesmí být dlužníkem města nebo městských organizací. Úspěšný žadatel se pak také musí přihlásit k trvalému pobytu ve městě.
„Tím také získáváme finanční prostředky pro naše město. Potom je možné, že si bydliště ten občan už měnit nebude a zůstane trvale obyvatelem Hradce Králové. To je náš cíl."

Hradecký magistrát bude žádosti přijímat ve třech termínech - 3., 10. a 15. listopadu vždy od 8 do 17 hodin. Přihlášky nelze podávat elektronicky ani zasílat poštou, zájemce je musí podat osobně.

Čtěte také

„Přihlášky do výběrového řízení na startovací byty jsou od 15. října k dispozici na odboru Správy majetku města. Také na webových stránkách města nebo na úřední desce," doplňuje mluvčí magistrátu Kateřina Šmídová.

Zájemci, kteří splní všechny podmínky, budou zařazeni do veřejného losování. To se uskuteční 22. listopadu od 15 hodin ve velkém sále Adalbertina.
„Vítězný uchazeč pak bude mít možnost si konkrétní byt prohlédnout a sdělit odboru Správy majetku města, zda na něj chce uzavřít nájemní smlouvu."

V případě, že odmítne, bude osloven další vylosovaný v pořadí. Každý uchazeč může podat jen jednu žádost a nájemné bytu se odvíjí od jeho velikosti. Za metr čtvereční ale zaplatí lidé zhruba 45 korun za měsíc.

Spustit audio

Související