Konírnu čarokrajnou v Jičíně tvoří tajuplný příběh loutek se spoustou her a zábavy pro celou rodinu

12. červenec 2020

Tajuplným, hravým, divadelním a výtvarným příběhem žije ve spolupráci s návštěvníky výstava Konírna čarokrajná v Regionálním muzeu v Jičíně. Připravilo ji Divadlo bratří Formanů s bezmála dvaceti imaginárníky a umělci.  

Kurátorem výstavy Konírna čarokrajná v Jičíně je výtvarník a divadelník Matěj Forman. V čarokraji plném zvuků provokujících fantazii se zastavil s Vlaďkou Wildovou:

Divadlo bratří Formanů je na Jičínsku „profláknuté“ v tom nejlepším smyslu slova. V nepravidelných intervalech sem přiváží své podivuhodné projekty, které divákům umožňují prožívat ty nejneuvěřitelnější příběhy.

Čtěte také

Kromě kabaretu Obludárium (jaro 2011) inspirovaném cirkusy, němými filmovými groteskami, potulnými komedianty, loutkáři, barovými tanečnicemi, pouťovými vyvolávači i lidmi poznamenanými anomáliemi a deformacemi, to bylo v roce 2018 rodinné divadelní představení Aladin.

V témže roce se mimořádnou kulturní událostí v Jičíně stala výstava Konírna imaginární s interaktivními prvky a s respektem k prostoru bývalé konírny v dnešní zámecké galerii regionálního muzea.

Mytologická zvířata, maňáskové divadlo i čarodějná tůňka

Současná výstava Konírna čarokrajná má ambici pokračovat v duchu té předchozí, doplňovat ji, překvapovat atmosférou i tajemstvím.

Prostor konírny je teď velkým a členitým herním polem plným zvuků, pohybů a světelných nálad. Inspiruje, provokuje a nejstrašidelnější, temná část si žádá i návštěvníkovu odvahu.

Regionální muzeum a galerie Jičín - Muzeum hry
V prostorách Valdštejnova paláce na náměstí v Jičíně je skryto Regionální muzeum a galerie, vyhledávané návštěvníky zejména díky interaktivní expozici - Muzeu hry.

Za směsici povyražení pro celou rodinu „mohou“ tvůrci výstavy: Josef Sodomka, Barka Zichová, Renata a Martin Lhotákovi, Pavel Macek, Kristýna Adámek Mlynaříková, Tereza Komárková, Veronika Podzimková, Lenka Hájek Kristiánová, Bára Hubená, Irena Vodáková, Jana Paulová, Petr Pasler, Filip Leforestier, Igor Schmitd, Jakub Hradílek a Matěj Forman.

Divadýlko U Lhotáků

Scénografovi výstavy Josefu Sodomkovi, říkají všichni něžně „Jozífku“.

Původní profesí grafik dnes spolupracuje hlavně s Divadlem bratří Formanů:
„Zpočátku, když jsme koncipovali první imaginární výstavy, tak existovaly plány, dokonce jsme si dělali i modýlky. Teď už je materiálu tolik, že jediný člověk, který se v tom trošku orientuje, je Matěj. Tady v Jičíně jsme prostor koncipovali tak, aby byl jiný než před dvěma roky. Přivezli jsme mytologickou expozici Čarokraj, která původně vznikala pro sladovnu Písek. Jsou to dekorace, které z určitých úhlů pohledů vytvářejí krajinu, plošné plány, na kterých jsou nejrůznější divoká, lesní, noční nebo mytologická zvířata. To byl původní koncept, který navazoval i na představení „Čarokraj“ v Národním divadle. Vzniklo podle knížky Mluvící balík od Geralda Durrella.“

První návštěvníci vstupují do čarokraje

Podle Jozífka Sodomky uvidí návštěvníci v bývalé jičínské konírně něco, co ještě nemohli vidět. Úplnou novinkou je třeba nejtemnější část výstavy „Kabinet můr“ od Kristýny Mlynaříkové.

Martin a Renata Lhotákovi prý tentokrát dodali i své nejtajnější poklady z půdy, které obyčejně nevystavují, Barka Zichová propůjčila návštěvníkům nové maňáskové divadlo, ve kterém je i Pinocchio.

„A co bych vzkázal? Podle mě je to výborný tip na výlet na prožití takové zvláštní malé dovolené, mikrodovolené tady v Jičíně.“

Součástí je také interaktivní čarodějná tůňka od scénografky Veroniky Podzimkové:

Pro každý projekt Divadla bratří Formanů vzniká nový tým, který vytváří vždy poněkud odlišný osobitý náboj. Jaký příběh vytvořili autoři Konírny čarokrajné, o tom je možné se v Regionálním muzeu a galerii v Jičíně přesvědčit až do 25. října.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.