Konec roku se v Krkonoších slaví bez zábavní pyrotechniky. Ochránci přírody apelují na veřejnost

30. prosinec 2020 08:05

Plánujete-li slavit konec roku v Krkonoších, zapomeňte na zábavní pyrotechniku. Celoroční zákaz jejího používání v národních parcích platí od roku 2017. Pro divoká zvířata je podle ochránců přírody její používání, které doprovází hlasité výbuchy a ostré světelné efekty, velmi stresující. 

Čtěte také

Při útěku, většinou noční krajinou, vydávají poplašená zvířata velkou spoustu potřebné energie a také jim hrozí zranění. Navíc mohou hříšníci dostat na místě pokutu až do výše 10 tisíc korun.

„Pokud má člověk aspoň trošku pocit, že ta přírody by tady měla nadále být, tak se dá i nový rok oslavit třeba jen s prskavkou nebo rozsvícenou svíčkou," říká vedoucí vrchlabské záchranné stanice pro handicapovaná zvířata Ondřejka Bachtíková.

Jenže spousta lidí si oslavy konce roku spojuje právě s různými petardami, světlicemi a další pyrotechnikou. Přitom její používání je už tři roky v národních parcích zakázáno.

„Důvod je jednoznačný. Je to pro klid zvěře a samozřejmě do jisté míry také pro klid ostatních rekreantů. Mnozí už dnes vyráží do přírody zejména proto, že chtějí mít klid. A nikoliv proto, že chtějí být jak u Verdunu nebo na některém z pražských náměstí," vysvětluje mluvčí Správy Krkonošského národního parku Radek Drahný.

Čtěte také

„V Krkonoších už máme z minulosti případ, kdy dělbuchy vyplašily zvěř, která byla na zimu uzavřená v obůrce. Zvířata provalila celou jednu stěnu a utekla zpátky do volné přírody."

Lesní zvěř potřebuje v zimě klid a minimum pohybu.
„To, že zvířata přes zimu ubývají na váze a tím pro ně vzniká problém a handicap, kdy mají mít energii a potenciál na přežití zimy, tak je případným stresem vystavujeme zbytečnému plašení a přemisťují se do míst, kam by normálně nešla."

Lidem, kteří pyrotechniku v národním parku použijí, hrozí tisícové pokuty.

„Je to pochopitelně do jisté míry opatření, které do jisté míry spoléhá na uvědomělost našich spoluobčanů. Přesto strážci mohou ukládat pokuty, případně zahajovat správní řízení," dodává Radek Drahný.

Spustit audio

Související