Klienty Azylového domu pro matky s dětmi v Hradci Králové čekají bohaté Vánoce. Pomohli dárci

23. prosinec 2021

Pětidenní sbírka pro dospělé klienty Azylového domu pro matky s dětmi dopadla letos nad očekávání. Podle pracovníků domova byli dárci nejštědřejší v historii. Dvacet maminek a jednoho tatínka tak čeká pod stromečkem celá řada překvapení.

Čtěte také

„Tady jsou potraviny a zde hygiena, to bychom ještě mohli udělat balíčky, jak jsme se domlouvaly.“ Pracovnice Azylového domu v Hradci Králové právě třídí poslední dárky pro rodiče.

A darů se sešlo opravdu hodně. „Pro rodiče je toho letos opravdu nejvíc za celou historii tohoto dárcovství. Myslím si, že budou spokojeni. Jsou tam skutečně věci, které jim pomohou a potěší je. Hlavně kosmetika, hygiena nebo nějaké čistící prostředky. Ale i potraviny, například čaje nebo káva, říká sociální pracovnice Ludmila Boučková.

Společně se jdeme podívat k vánočnímu stromečku, který tady stojí na chodbě. „Stromeček naše prostory zdobí už několik dní. Pod ním můžeme ještě vidět poslední ozdobičky, které si zatím maminky nerozebraly. Ty také přinesli dárci a některé rodiny už asi právě teď zdobí.

Čtěte také

Voní tu krásně banány, ale také pečivo a vánočky. „To je dar z Potravinové banky, se kterou spolupracujeme. Díky ní ušetří naše klientky nemalé finanční prostředky za potraviny.

Jdeme se podívat přímo za některými klienty azylového domu. „Zkusíme, jestli se k někomu doklepeme dovnitř.

Zajímá nás, jak se tady připravují na Vánoce. „Zabalujeme nějaké překvapení, chystáme si stromeček na který jsme dostali krásné ozdobičky. Vánoce tady v azylovém domě budou příjemné.

Čtěte také

Děti dostaly dárky také, díky jiné sbírce. Benefiční akce se uskutečnila v jednom hradeckém obchodním domě a zaštítil ji primátor města. Do této akce se zapojila letos také Armáda České republiky. Její zaměstnanci se složili a řadu dárků zajistili. A pomohla i spousta pravidelných dárců, kteří se řídili seznamem přání z dopisů, které děti Ježíškovi napsaly. Je tam například oblečení, povlečení, stavebnice, koloběžky nebo kuchyňky pro malé hospodyně.

Jsou ale také přání, která se dají splnit jen velmi těžko. Když si například zdejší děti přejí, aby už maminka nebyla smutná nebo aby se tatínek vrátil z vězení.

Štědrý den mohou klienti Azylového domu pro matky s dětmi v Hradci Králové trávit tak, jak budou chtít. Tedy buď o samotě nebo společně.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka