Kefír místo mléka, vaření kapusty i chybějící poklička. Babské rady přináší kuchyňské vychytávky

2. listopad 2023

Chybí vám při pečení vajíčko? Nahraďte ho uvařenou bramborou. Babské rady přicházejí s všehochutí vychytávek do kuchyně. Inspirujte se!

V pepřence se vám nebudou ucpávat malé otvory, když do pepře vložíte kuličku suchého hrachu.

Bílky šlehejte vždy v porcelánové nebo skleněné míse, ať neztratí svoji bílou barvu. Hliníková nádoba zbarví bílky do šeda.

Pokud vám chybí poklička k pánvi, nahraďte ji pečicím papírem, který bude zhruba o 2 centimetry větší, než je průměr pánve. Ochrání okolí před prskajícím tukem a poté ho stačí utřít papírovým ubrouskem a uschovat pro další použití.

Pokud na pánvi budete smažit palačinky, nejdřív ji potřete syrovým bramborem, palačinky se poté nebudou lepit a trhat.

Pokud je maso v omáčce tužší, přidejte dvě kávové lžičky medu a maso změkne. Med může při pečení nahradit cukr, použijte ho však ve dvojnásobném množství.

Med

Mozzarella se nejsnáze pokrájí, když ji před úpravou vložíte na pár minut do mrazicího boxu.

Při smažení v trojobalu můžete zkusit vyměnit běžné mléko za kefír, těstíčko chutná mnohem lépe.

Uvařená vejce slijeme a zatřeseme s nimi v hrnci, aby skořápky popraskaly. Pak je zalijeme studenou vodou, ta vnikne pod povrch skořápky a loupání je potom hračka.

Při vaření kapusty a zelí se často linou kuchyní různé nepříjemné vůně, stačí proto do hrnce s vodou přidat starší kůrku chleba, ta zápach pohltí.

Zeleninová polévka bude lépe chutnat, když všechnu zeleninu nejprve osmažíte.

Zbytek ztvrdlé hořčice promíchejte se šťávou z citronu a pár kapkami oleje – vrátí jí původní konzistenci.

Spustit audio

Související