Tipy, které v kuchyni určitě oceníte. A pečení i následný úklid bude s Babskými radami jednodušší

28. září 2023

Při používání trouby se někdy může stát, že se nám v ní něco připálí a trápí nás nepříjemný zápach. Zbavit se ho můžete tak, že do rozehřáté trouby vložíte půlku vymačkaného citronu.

Nejdůležitější je ovšem prevence! Po každém použití trouby (teprve až je vlažná), přejeďte stěny hadříkem, předejdete tak dlouhodobým skvrnám, které se s každým pečením budou odstraňovat obtížněji.

Čtěte také

Na důkladné očištění si smíchejte jedlou sodu s vodou a pastu za pomoci kartáče naneste do prostoru trouby a nechte přes noc působit, druhý den ráno si do rozprašovače nalijte ocet a nastříkejte ho do trouby. Vznikne účinná pěna, která si s připečenými zbytky hravě poradí.

Další pomocník je sůl do myčky, kterou smícháte s trochou vody a můžete ji směle použít i na vyčištění trouby nebo sporáku. Kypřící prášek zase vyčistí kuchyňský dřez, stačí ho do něj nasypat, nechat působit a poté zalít horkou vodou.

Než dáte těsto na plech...

Při pečení štrůdlu nemusíte plech vytírat tukem, samotné těsto ho obsahuje dost. Místo toho namočte plech do studené vody.

Plech se dá před pečením vytřít mastným obalem od másla nebo tuku. Poté ho můžete klasicky vysypat moukou, kokosem, mletými mandlemi nebo strouhankou – hrubší strouhanka je vhodná i do forem na bábovku, ty jdou poté snadno vyklopit.

Plech na pečení vymastíme sádlem nebo máslem a posypeme polohrubou moukou

Při pečení piškotového těsta je dobré plech nebo formu vysypat moučkovým cukrem. V případě, že se chystáte péct čokoládové nebo tmavé těsto, vysypte plech kakaem. Pokud ovšem na plech klasicky použijete pečicí papír, potřete nejdřív rohy sádlem, papír pak výborně přilne.

Pečicí papír zkuste pomačkat a až poté vložit do plechu – lépe drží tvar a nesroluje se. A když už je upečeno, můžete si ještě vylepšit chuť vanilkového cukru a to přidáním nastrouhaného muškátového oříšku. 

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.