Recept na nejlepší palačinky podle cukráře Josefa Maršálka

Jestli si rádi k snídani, svačině nebo večeři občas rádi uděláte palačinky, pak byste měli zkusit ty od Josefa Maršálka. Za léta své praxe vychytal ten správný poměr surovin, aby se vám povedly. Recept na jeho palačinkové těsto pochází z Francie, z oblasti Bretaně.

Ingredience
  • 300 ml tučného mléka
  • 100 g hladké mouky
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 2 vajíčka velikosti M (dohromady 100 g)
  • 30 g cukru
  • 2–3 g soli

Postup

Všechny suroviny na těsto vložte do hlubší mísy. Pro jejich dokonalé spojení poslouží nejlépe barový nebo ponorný mixér. Děláme lité těsto a základním požadavkem je, aby v těstě nebyly žádné žmolky. Směs tedy dokonale rozmixujeme.

Kdybychom na míchání těsta použili metlu, tvořily by se nám na palačince při smažení bubliny, které by praskaly a vytvářely v placce malé dírky.

Metla není dobrým pomocníkem při přípravě palačinkového těsta, protože do hmoty všlehává vzduch. A také nepoužíváme žádný kypřicí prostředek, protože těsto je tenké a pečeme ho na rozpálené pánvi.

Těsto krouživým pohybem nalijeme na rozpálenou pánev s rozehřátým přepuštěným máslem a smažíme z obou stran.  

Josef Maršálek

Josef Maršálek

Cukrářem se toužil stát už od mala a mohly za to jeho babičky. Od 19 let sbíral zkušenosti, později pracoval v londýnském obchodním domě  Harrods, jeho dezerty ochutnávala i královská rodina, a nějakou dobu působil také v Indii.

V roce 2018 se vrátil, založil vlastní značku sladkých dobrot, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům. Je jedním z porotců televizní cukrářské soutěže Peče celá země, vydal svou knihu, věnuje se cukrářským konzultacím, vede kurzy pečení a cukraří pro sebe, přátele i nás posluchače.

Jeho cukrářské rady uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.