Křepelčí vajíčka jsou drobnější, ale obsahují víc vitamínu než ta slepičí. Využijte i skořápky
Křepelčí vajíčka váží průměrně jen 13 gramů, jedna křepelka jich za rok snese přes 300. Konzumují se stejně jako slepičí vajíčka vařená, přičemž doba varu je tady pouhých 80 sekund. Můžete je smažit nebo nakládat.
Tato vajíčka pomáhají jako prevence kardiovaskulárních onemocnění, snižují hladinu cholesterolu a prospívají zažívání. Trvanlivost křepelčích vajec jsou zhruba tři měsíce.
Skořápka obsahuje mnoho cenných prvků, především snadno vstřebatelný vápník, draslík, železo, fosfor, zinek. Najemno nadrcená si je můžete přidávat do jídla – například do polévek nebo omáček. Používají se jako lék i v kosmetice a dermatologii, obklady z nich pomohou odstranit vrásky a vyčistit pleť. Přestože jsou křepelčí vajíčka drobná, oproti vajíčkům od slepic obsahují více vitamínu A, B1 a B2.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.