Když si dá taneční pár Martina Nela Němcová a Daniil Peleshkey svých 34 medailí na krk, je to tíha

25. květen 2017

Ladným, přímo tanečním krokem, vpluli do studia Českého rozhlasu Hradec Králové naši dnešní hosté. Je to jednak taneční mistr Tomáš Chmel z taneční školy TAK Dance KROK Hradec Králové a taneční pár Martina Nela Němcová a Daniel Peleshkey. Pozor, mistři České republiky v juniorské kategorii.

Jak se cítíte jako mistři České republiky? Změnilo se něco od té doby?
Změnilo. Moc. Všechno.

Kolik vám je roků. Dane, kolik je tobě?
Mně je 12. A Martině je 10. A tancujeme spolu asi 8 měsíců.

Tak to není moc na to, že už jste mistři České republiky. Tomáši, můžete říct, co už všechno má tento taneční pár za sebou?
Samozřejmě je to o přípravě. Ta probíhala dle tréninkového plánu, který je nastavený na 2 až 3 tréninky intenzivního tance přes týden. Plus samozřejmě nějaké individuální lekce. Teď vyvrcholila celá příprava tím, že jsme navštívili i největší taneční kemp v německém Wuppertalu. A tam měli možnost nasát atmosféru u těch nejlepších tanečních párů na světě.


A ty úspěchy ještě, Tomáši. Říkal jsem mistři České republiky v juniorské kategorii, ale ono těch mistrovských titulů a medailí je mnohem víc.
Přesně tak. Ta příprava vždycky byla korunovaná nějakým úspěchem na soutěži. A těch soutěží bylo opravdu hodně, protože máme v České republice dva svazy, Svaz učitelů tance a Český svaz tanečních sportů. My jsme s tímto párem začali tančit ve Svazu učitelů tance a tam je vrcholem sezóny právě mistrovství České republiky, které je pořádáno každoročně v Pardubicích. Tam jsme tančili ve třech kategoriích, v latinskoamerických tancích, ve standardních tancích a v takzvané kombinaci, kde se ještě zařazuje česká polka. Což byl takový oříšek pro Dana, protože Dan se k nám přistěhoval z Moldávie. A tam se polka netancuje.

Tomáši, představte nám svou taneční školu TAK Dance KROK.
My jsme nástupci manželů Krtičkových, kteří fungují jako trenéři naší mistrovské formace. My jsme převzali celou jejich činnost, a to v rámci taneční školy i v rámci tanečních kurzů. Ale manželé Krtičkovi samozřejmě ještě stále vyučují i v tanečních kurzech. Takže jsou tu s námi a dohlížejí na nás odborným okem.

Tomáši, vy jste jejich odchovanec, viďte?
Přesně tak. Já tančím od svých 7 let a oni mě vychovali k tanci, abych mohl být jednou jejich nástupcem. Takže celé to probíhalo tak, že jsme tančili jak v České republice, tak i v zahraničí a těch zkušeností máme opravdu spoustu.

Taneční pár Martina Nela Němcová a Daniel Peleshkey, mistři České republiky v juniorské kategorii

Byl jste taky tak dobrý jako Martina s Danem, když jste byl malý?
Za nás se nekonaly soutěže v Hobby Dance a my jsme měli soutěž jen v Českém svazu tanečního sportu. Podařilo se nám tenkrát s mojí partnerkou Míšou Krtičkovou získat titul juniorský, také ministra České republiky. Takže všechno to jde následně a dětičky vychováváme také v této rovině.

Vy jste se ale s tancem v té aktivní kariéře podívali hodně i do světa. Kde všude jste tančili?
Z mých tanečních vzpomínek jsou to dánské soutěže, jsou to soutěže v Paříži, ale i spousta polských soutěží. A dokonce, když vím, že Dan je Moldávie, tak jsme tančili s taneční formací i na mistrovství světa právě v Kišiněvě v Moldávii. A to byl jeden z největších zážitků, protože celá ta kultura a celý svět v Moldávii byl trošku jiný než u nás.

Tomáši, vy jste našel na tanečním parketě i manželku.
Ano, má manželka Kateřina, jsme spolu opravdu dlouho. My jsme letos oslavili 17 manželství. A právě jsme se seznámili při tanci, což je úžasné.

Martino a Dane, kolik těch medailí vlastně máte na krku? Máte to prý přesně spočítané.
Dohromady máme 34 medailí. Když si je dáme všechny najednou na krk, je to pořádná tíha.

Taneční mistr Tomáš Chmel z taneční školy TAK Dance KROK Hradec Králové a taneční pár Martina Nela Němcová a Daniel Peleshkey

Tanec, to je sice krásná věc na pohled, ale je to taky určitě velká dřina. Jak často chodíte do taneční školy?
Máme 4 tréninky v týdnu. A jeden trénink trvá asi hodinu a půl. Takže každý týden, čtyřikrát jeden a půl hodiny.

Já bych se možná zastavil u té náročnosti tance, je to opravdu krásné na pohled. Když je to taková krása, jaká je to dřina, Tomáši?
Je to určitě velmi zajímavé při vstupu na taneční sál. Každý, kdo přijde poprvé, si říká, že je to krásné, že by chtěl tančit. A tam to začíná. Lidé musí pochopit, že první, co přichází na řadu, tak je nejprve narovnání celého těla, zpevnění centra. A potom teprve z toho vzniká nějaký další následný pohyb těla. Tudíž není dnes úplně jednoduché narovnat ty pokřivené dětičky, které se hrbí. Musíte je nejprve narovnat. To je náš úkol na začátku. A pak přibývá náročnost s tím, jak se ty děti vytancovávají. Je to krok od kroku samozřejmě a je to o natančených hodinách.

Taneční škola TAK Dance KROK Hradec Králové je největší tady u nás ve východních Čechách. Kolik dětí k vám chodí, nebo kolik máte členů?
Dětiček máme spoustu, vychováváme zhruba kolem 100 dětí v tuto chvíli. Ne všichni jsou takzvaně spárovaní, těch holčiček je více. Chlapci jsou roztroušeni do všech možných sportů, fotbal a hokej, florbal je taky velká konkurence. A všechno na špičkové úrovni. Takže je velká nouze o kluky.

Mohou k vám do tanečních kurzů přijít i dospěláci? Zvládnul bych se u vás něco naučit i já?
Samozřejmě. K tomu máme společenské kurzy, říkáme tomu společenský tanec. Zatím jsme se vlastně bavili o tanci sportovním. A tam můžete využít všech možných kurzů jako jsou třeba manželské taneční kurzy, máme také kurzy pro mládež. Ale máme třeba i veřejnou tančírnu, kde můžete každou středu přijít a tančit. Což je úplně úžasné, protože přijdou lidi z ulice, takzvaně. A přijdou se vytančit. Dvě hodiny tančí u nás v taneční škole.

Martino a Dane, který tanec se vám nejvíc líbí. Máte nějaký svůj oblíbený tanec?
Martina má oblíbenou cha-chu. A Dan českou polku.

Taneční mistr Tomáš Chmel z taneční školy TAK Dance KROK Hradec Králové a taneční pár Martina Nela Němcová a Daniel Peleshkey

Tak nás těší. A dokážete se taky na sebe v tom páru rozzlobit, když jednomu třeba něco nejde? A kdo se víc zlobí?
Někdy jo. A kdo víc? Dan se víc zlobí.

Když máte prázdniny a musíte si odpočinout od tance, tak chybí vám to?
Někdy nám to chybí.

Ale vy si Tomáši asi moc neodpočinete, že ne?
Pravdou je, že červenec bývá volnější. Samozřejmě jsou zde zase na programu další soustředění a příprava, zejména fyzická. Ale musím říci, že v červnu skončí školní režim a skončí taneční škola, tak máme trošku volněji. Ale zase připravujeme velký kemp na srpen, aby všichni byli připraveni na sezonu. Ten kemp je velmi oblíbený, máme tam velmi dobré lektory. Setkávají se tam všichni dohromady, všechny věkové a výkonnostní kategorie, což je velmi zajímavé. Náš kemp navštěvují i z ostatních klubů. Je zde i ta myšlenka, aby se viděli s lidmi, se kterými se potom setkávají na těch soutěžích jako se soupeři.

Celé taneční škole TAK Dance KROK z Hradce Králové gratulujeme k aktuálním titulům, úspěchům a medailím. Jsme moc rádi, že tradice výtečného tance v Hradci Králové i díky vám dál pokračuje. Taneční mistr Tomáš Chmel, čerství mistři České republiky v juniorské kategorii, taneční pár Martina Nela Němcová a Daniel Peleschey. Ať se vám daří a ať se vám ten tanec pořád moc líbí.

autor: jak
Spustit audio