Kdo si objednal vyvraždění Slavníkovců, se dodnes neví

Slavníkovci působili na českém území v 10. století. O tomto rodu se toho mnoho neví, údajně byli příbuzní Přemyslovců. Území, které ovládali, zřejmě sahalo od Poděbrad, přes Kolín a Kutnou Horu až k Čáslavi.

Po smrti Slavníka, který dal rodu jméno, převzal správu jejich statků Soběslav. V Libici nad Cidlinou, kde měli Slavníkovci své hlavní sídlo, nechal vystavět knížecí palác a v nedalekém Malíně začal razit vlastní mince.

Dalším významným Slavníkovcem byl svatý Vojtěch, druhý pražský biskup a zakladatel Břevnovského kláštera. Ve Slavníkovcích zkrátka ostatním rodům působícím na českém území rostla silná konkurence.

Bylo 28. září roku 995 a v Libici nad Cidlinou slavili Slavníkovci den svatého Václava. Uplynulo právě 60 let od jeho násilné smrti. Během oslavy vtrhli na hrad čeští velmožové a všechny přítomné včetně žen a dětí povraždili.

Kdo si tento krutý zásah objednal, se neví. Některé prameny uvádějí, že hlavní sílu útoku obstarali Vršovci, další konkurenční rod, ale prokázané to není. Incident v každém případě znamenal konec rodu Slavníkovců, kteří tak definitivně vypadli ze hry o vládu v české kotlině.

autor: Jan Herget
Spustit audio