Každá vánočka má své kouzlo. Třináctiletá Eliška Vágnerová v soutěži o nejlepší vánočku pod Rýchorami

23. listopad 2016

Jak má chutnat vánočka? Rozhlasový mikrofon nechyběl v Žácleři na Trutnovsku při soutěži o nejlepší vánočku pod Rýchorami. Šestý ročník přilákal do zdejší školní jídelny zkušené hospodyňky a pekařky. Ty přinesly vlastnoručně upečené vánočky. Ochutnat a vybírat tu nejlepší mohli lidé, kteří dorazili, i odborná porota.

Jednou ze soutěžících byla teprve třináctiletá Eliška Vágnerová. Ta i letos upekla vánočku. Letos se podruhé účastnila soutěže. A loni se jí dokonce podařilo získat druhé místo.

Mám tradiční recept po babičce.Eliška Vágnerová o své vánočce

„Mám tradiční recept po babičce a něco z toho vzniklo. Tak doufám, že to bude úspěšné," říká Eliška Vágnerová.

A prozradí nám svůj recept? „Ne, nezlobte se, ale neprozradím," směje se Eliška Vágnerová.

Je právě recept tajemstvím pekařů?
„Vlastně ano. Jde o to, že každá vánočka má své kouzlo, dodává Eliška Vágnerová.

Čtěte také

Paní Marta právě přišla do školní jídelny a ochutnává. Je u šestého vzorku. Jak chutnají ty letošní vánočky?

„Dobře. A všechny jsou zvláštní. Jedno těsto je světlé, druhé tmavé, jedno voní a druhé ne. Ale my hodnotíme celý vzhled. Vánočka musí mít krásný tvar. A chuť. A já si ji nejvíc vychutnám, když si ji namažu máslem a medem. Samotná mi moc nejde," říká paní Marta.

Vánočka

A jaké zajímavosti už prošly soutěží?
„Přinesla nám paní masovou vánočku a musím tedy říct, že docela vzbudila pozdvižení. Hlavně u pánů, kteří ji samozřejmě prederovali," říká za pořadatele Regína Kligerová.

K vidění je samozřejmě také pletení vánočky. Je to umění?
„Pro mne rozhodně ano. Já každý rok pletu podle internetu, kde si pustím video jak se to vlastně motá. A nikdy se mi to pořádně nepovede, takže párátka mne zachraňují," usmívá se Regína Kligerová.

Jsou nějaká pravidla při soutěži o nejlepší vánočku?
„Pravidla nemáme žádná. Hlasují diváci, hlasuje porota a každý zvažuje, která vánočka mu chutná a která se mu líbí," vysvětluje Regína Kligerová.

A co správné vánočce rozhodně nesmí chybět? Rozinky. A neměly by chybět ani mandle a oříšky na povrchu.

Autorka vítězné vánočky svůj recept veřejnosti neprozradila, ale přiznala, že je velmi ráda, že všem chutnala. A to je vlastně nejdůležitější.

vánočka, sladké jídlo
Spustit audio