Jiří Rejl stál u zrodu sčítání netopýrů v Josefově. Potom odjel do Konga, kde se zamiloval a oženil

4. srpen 2021

Letní příroda je krásná a nabízí spoustu tajemství k objevování. Zapáleným objevitelem je i Jiří Rejl, který stál téměř před 30 lety u zrodu sčítání netopýrů u nás v Josefově. Kromě netopýrů a dalších zvířat má rád i houby, květiny a cestování. A dokonce žil 2,5 měsíce v Kongu v Africe.

Jak to bylo s tou Afrikou? Žil jste tam?
S Afrikou je to hodně dlouhá historie, protože v letech 1982 až 1987 jsem studoval tady v Hradci Králové a v té době na zdejší Farmaceutické fakultě studovali i studenti z Afriky. Já jsem se s jedním skamarádil, byl to Jean Lebois z Konga. A tehdy jsme si slíbili, že jednou za ním do Konga poletím. Povedlo se mi to v roce 2019. A stala se taková drobná věc v mém životě, vrátil jsem se zpátky do Konga a 5. října jsem se tam oženil.

Čtěte také

V Kongu?
Ano, v Kongu jsem se 5. října 2019 oženil. 23. října jsem musel z Konga odletět, protože mi končilo vízum. V tu dobu už mi došly peníze, bohužel smutná věc, neměl jsem na úplatky, takže moje nová žena nedostala vízum, a od 23. října 2019 jsem ji neviděl.

Jak dlouho jste se znali?
Znali jsme se přes čtyři měsíce. Někdo řekne, že je to krátká doba, pro jiného to zase může být dlouhá doba. Říkám, takový krásný americký film. Píšeme si, denně jsme v kontaktu přes Messenger nebo si telefonujeme, máme takzvané videochaty. Zrovna včera jsem navštívil příslušné oddělení cizinecké policie, kde jsem si vyzvedl pozvání. Tak doufám, že svoji ženu v nejbližší době zase uvidím.

Netopýři jsou strašně zajímavá zvířata. A mě na nich baví právě to, že ať vlezu, kam vlezu, nikdy nevím, jaký mě tam čeká výsledek.
Jiří Rejl, cestovatel a objevitel

V Kongu je ovšem "horká půda" i politicky.
Samozřejmě, v současné době je prezident Konga vážně nemocný, takže nikdo neví, jak to tam dopadne. S největší pravděpodobností bude boj o moc a nová občanská válka.

Co příroda v Kongu a vaši oblíbení netopýři?
Bohužel v Kongu jsem byl pokaždé v období dešťů, takže jsem se nedostal mimo hlavní město, ale při večerních procházkách jsem samozřejmě netopýry viděl létat. A vzhledem k tomu, že přeci jen jsou to cizokrajné druhy se spoustou nemocí, tak jsem se je neodvážil chytat. Spíš se soustřeďuji na českou a evropskou faunu.

Čtěte také

Kolik u nás žije druhů netopýrů?
V současné době máme zdokumentováno 27 druhů netopýrů. Nejznámější, dalo by se říci, je netopýr velký nebo netopýr rezavý. A potom netopýr ušatý a ještě netopýr dlouhouchý a velkouchý, netopýr vousatý a barvitý a další a další.

Narazil jste u nás někde na opravdu velkou kolonii netopýrů? Před 30 lety jste byl u počátků jejich sčítání v pevnosti Josefov.
Do Josefova stále jezdíme v zimě sčítat, to je takzvané zimní sčítání netopýrů na zimovištích. A v létě jezdíme sčítat letní kolonie, to jsou zase kolonie samic s mláďaty. Měl jsem možnost být několikrát u sčítání největší letní kolonie netopýra velkého v hájovně v Ledcích, to je kousek od Kopidlna. Tam bývá až 4,5 tisíce netopýrů. Ptal jsem se pana hajného, protože tam šlapete v hromadách netopýřího trusu, takže on pravidelně uklízí 150 kg netopýřího trusu ročně.

Čtěte také

Jak to vlastně bylo tenkrát se sčítáním netopýrů v Josefově? To se předtím nedělalo?
V roce 1991 jsem nastoupil jako zoolog k ochraně přírody do Pardubic, tenkrát se zakládala Česká společnost na ochranu netopýrů a de facto každý netopýr našel takzvaně svoje vlastní zimoviště. Studiem literatury jsem zjistil, že kdysi dávno můj předchůdce doktor Rybář jezdil do Josefova a tam netopýry sčítal. Tak jsme se domluvili s kamarádem, doktorem Honzalem z Prahy, že začneme do Josefova jezdit, navážeme na práci doktora Rybáře a budeme ve sčítání pokračovat. V roce 1993 jsme tam vyrazili poprvé, měli jsme tam svého průvodce, který nám sdělil, že podzemí Josefove je podstatně větší, než kudy nás provázel. V dobách největší slávy měly josefovské chodby přes 50 km. Rok nato jsme patřičně vybaveni vyjeli sčítat do Josefova a dostali jsme se do míst, kde od doby vzniku pevnosti nikdo nebyl, měli jsme s sebou vysoké rybářské holiny, chodili jsme v chodbách, kam byla bohužel svedena kanalizace, protože v Josefově byla kdysi dávno ruská posádka.

Jiří Rejl ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Josefov je jednou z našich větších netopýřích lokalit nebo jsou v našem kraji i větší?
Josefov, co se týče počtu zimujících netopýrů, je největší známé zimoviště netopýrů ve východních Čechách. Počty sečtených zvířat tam každý rok dosahují přes 1 000 kusů. Samozřejmě na území východních Čech jsou další velká zimoviště jako pevnost Dobrošov, Páterova a Podolská jeskyně u Vápenného Podola nebo podzemí hradu Kost a pevnost Bouda.

Čtěte také

A jak je počítáte? Jednoho po druhém?
Jsou druhy, které se dají počítat jeden po druhém. Samozřejmě už máme i techniku, že si ty větší shluky vyfotografujeme a potom teprve dochází k počítání na obrazovce počítače. A letní kolonie se odhadují, to není přesné počítání. To je relativně řádově ve stovkách. A na zimovištích to je jednodušší. Záleží zase na druhu netopýrů, protože máme štěrbinové druhy, třeba netopýra hvízdavého, a tam také jejich počet odhadujeme v řádu stovek.

Co je pro vás na tomto zvířátku nejzajímavější?
Netopýři jsou strašně zajímavá zvířata. A mě na nich baví právě to, že ať vlezu, kam vlezu, nikdy nevím, jaký mě tam čeká výsledek. To znamená, že nevím, jaký tam bude druh netopýrů, kolik jich tam bude. A podívám se do míst, kam se lidé normálně nepodívají, je to různé podzemí, sklepy a půdy hradů, zámků i kostelů, takže je to malé dobrodružství. Občas i nebezpečné, protože v roce 1997 jsem v Podolské jeskyni spadl z provazového žebříku z osmi metrů na záda.

Jakub Schmidt a Jiří Rejl ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Na konci prázdnin by měla být opět tradiční Netopýří noc v Josefově?
Ano, mělo by se to konat 27. srpna, byl jsem tam pozván a požádán o přednášku. Začínám v půl páté v Josefově a potom se přesunu do Chrudimi, kde budu od půl deváté večer.

Celý rozhovor s Jiřím Rejlem o netopýrech i Africe si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související