Jiří Bartoška dokázal svou lásku k rodné obci. V Myštěvsi na návsi postavil novou zvoničku

31. červenec 2019 10:31

Na návsi v Myštěvsi stojí nová dřevěná zvonička. Pozoruhodná je hlavně svým příběhem, který dokazuje, že ne všichni mladí ztrácejí k rodným obcím vztah. O zatím poslední zvon přišla Myštěves na začátku sedmdesátých let minulého století, kdy zmizela zvonice při bourání budovy bývalé školy. 

Na návsi v Myštěvsi stojí nová dřevěná zvonička. Pozoruhodná je hlavně svým příběhem

„To zvonění musí mít nějaký rytmus, když například někdo zemře. A potom když je nějaká sláva, tak to zase musí mít jiný zvuk. Zkrátka to zvonění není jednoduché," říká nezávislý starosta Myštěvsi Josef Vašina, když nový zvon sám zkusil rozeznít.

Autorem zvoničky je místní rodák Jiří Bartoška.
„Dělám u plynáren, chodím na kontroly po domech a vidím, že vesnice mají buď kostel, nebo aspoň zvoničku. A tak jsem si řekl, že by bylo dobré, kdybychom tady v Myštěvsi také něco takového měli. Aspoň nějakou ozdobu k návsi. Já odtud pocházím, jsem už kdovíjaká generace rodáků a můj děda mne k lásce k rodné vsi vedl. On byl tedy věřící, já věřící nejsem, ale tyhle věci se mi líbí."

Podobných myšlenek se už na různých místech určitě narodila spousta, většina z nich ale skončila právě ve fázi nápadu.

Ve Slatině nad Úpou chátrá kaplička známá i z děl Němcové a Jiráska. Oficiálně vlastně neexistuje

Ve Slatině nad Úpou chátrá kaplička známá i z děl Němcové a Jiráska. Oficiálně vlastně neexistuje

V následující reportáži vás vezmeme do Slatiny nad Úpou. V téhle obci na Náchodsku momentálně chátrá historická kapička. Tu původní, dřevěnou, zmiňují ve svých dílech Božena Němcová i Alois Jirásek. Na modernější zděnou, která historickou stavbu nahradila, se před téměř před sto lety složili místní lidé. Přesto vzácná budova nepatří obci ani církvi, ale Lesům ČR. A oficiálně vlastně neexistuje.

Jiří Bartoška věděl hned od začátku, že to dotáhne - i když úplně hned to taky nebylo.
„Už to mělo být v loňském roce, ale pořád na to nějak nebyl čas. Tak přes zimu jsem si objednal trámy a další materiál a dávali jsme to dohromady. Pomáhal mi otec, on je takový technický typ, aby tam byla ložiska a vše se dobře pohybovalo. Bez toho by to také dost dobře nešlo."

Bartoškovi si pořídili i barvu, kterou otestovali na vlastní pergole a která by měla zvoničku dokonale chránit. Sehnali i zvon - místo litinového je v Myštěvsi sice v uvozovkách "jen" mosazný, to ale v celkovém součtu to znamenalo úsporu téměř dvaceti tisíc korun. A protože zvoničku Jiří Bartoška nejen vyrobil, ale také zaplatil, není to částka zanedbatelná.

Na návsi v Myštěvsi stojí nová dřevěná zvonička. Pozoruhodná je hlavně svým příběhem

Jak ale prozradil starosta Josef Vašina, obec nejspíš najde nějaké prostředky na to, aby se finančně podílela. A bude také potřeba vymyslet, při jakých příležitostech bude nový zvon znít.
„Ještě v tom nemáme jasno. Na zastupitelstvu jsme projednávali kam to umístit a tak dále. Ale je to čerstvé. Teď jsme nezasedali, tak po prázdninách to dohodneme, co a jak bude. A budeme muset také někoho vyškolit, aby uměl zvonit. Nemůže za to tahat kde kdo."

Zvon zatím není nijak zabezpečený a mohlo by se stát, že prvními zvoníky budou při svém večerním návratu návštěvníci místní hospody, usmívá se starosta. Zároveň je ale přesvědčen, že si zvonička své místo a respekt u místních určitě najde.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související