Jičínská městská policie častěji kontroluje lidi bez domova. Zajímá ji, jak přežívají zimní období

28. leden 2022

Strážníci městské policie v Jičíně v zimě mnohem častěji kontrolují bezdomovce. Jezdí za nimi denně. Zajímá je hlavně to, jestli jsou zdraví a jestli pravidelně dochází za sociálními pracovníky. Většina lidí bez přístřeší v zimních měsících téměř pravidelně využívá služeb noclehárny. 

Čtěte také

„Teď jsme směr na Popovice a jdeme se kouknout pod most na naše bezdomovce. Žijí tady dva, takový pár, paní s pánem. A občas tam ubytovali ještě někoho dalšího. Dvojice jičínských strážníků došla pod obchvat Jičína. Tady stojí jakási bouda, kolem nepořádek, prádlo, nádobí, potraviny.

Jan Kolář vyzývá bezdomovce, aby vyšli ven. „Dobrý den. Pojďte prosím sem. Jak se máte?

Vychází pro strážníky neznámá tvář, je to prý kamarád, a přišel na návštěvu. „Já sem chodím jen občas se podívat za Láďou. Tak jsem se dnes zastavil.

Strážníci městské policie v Jičíně v zimě mnohem častěji kontrolují bezdomovce

„Nás především zajímá, jestli jsou ti lidé zdravotně v pořádku. Jestli nemají nějaké problémy, starají se o ně pracovnice z odboru sociální péče. Nabízejí jim dvakrát týdně sprchování teplou vodou a čisté věci. Zrovna tento pár je tak rozumný, že tam chodí, vysvětluje strážník Martin Lorenc.

Nasedáme do auta a jedeme k noclehárně do Čejkovic.

Čtěte také

Strážníky zajímá, kolik lidí bez přístřeší v současných dnech tyto prostory využívá. „Kolik sem chodí klientů na noc? Pět až šest, takže je všechno v pohodě.

Podle Martina Lorence se zatím u bezdomovců letos nevyskytly žádné problémy. Kontroly jsou ale právě v zimních měsících hodně časté a to hlavně na těch nejvíc problematických místech. „Valdštejnovo náměstí, autobusové a vlakové nádraží. Tam, kde se vyskytuje víc lidí, tak se tam srocují i bezdomovci.

Většina lidí bez přístřeší, pokud začnou hodně mrznout, přichází na noc do noclehárny.

Spustit audio

Související