Jičín plánuje na příští rok navýšení některých poplatků a to nejen pro obyvatele, ale i pro turisty

18. prosinec 2019 10:36

Lidé v Jičíně si příští rok připlatí za některé poplatky. Zvýší se například poplatek za odpad a některé majitele psů také čeká dražší sazba. Novinkou příštího roku bude poplatek z ubytování. Ten město zatím nemá. Pokud jeho zavedení a výši zastupitelé schválí, začít platit by měl na jaře 2020. 

Obyvatelé Jičína si od nového roku připlatí za svoz odpadů a to konkrétně o 60 korun za rok.

Čtěte také

„Rostou mzdy a rostou i náklady na třídění odpadů. Proto mi přijde naprosto logické, že musíme zase trošku držet krok, aby se nám nůžky mezi tím co platí město a co platí občané nerozevíraly úplně do nekonečna," vysvětluje navýšení poplatku místostarosta Jičína Petr Hamáček ze sdružení Pro Jičín.

Někteří zastupitelé a radní ovšem se zdražením této služby nesouhlasí.
„Poplatek by se měl pohybovat ve stejné výši jako dosud, tedy 492 korun. Samozřejmě rostou mzdy, ale my zdražujeme také ukládání odpadu pro cizí na skládce, je to finančně velmi citlivý systém," říká místostarosta Jan Jiřička z Volby pro město.

Peníze

Významnou změnou pro Jičín a hlavně pro turisty, by mělo být zavedení ubytovacího poplatku.

„Komise cestovního ruchu podpořila zřízení tohoto poplatku a nyní se připravují podklady, aby mohl být zaveden. Předběžným předpokladem je, že v lednu by mělo zřízení tohoto poplatku posoudit zastupitelstvo města Jičína a předpokladem je, že by mohl být zaveden k 1. dubnu 2020," tvrdí mluvčí radnice Jan Jireš.

Čtěte také

„Dvacet korun za den je minimální hranice. Turisty samozřejmě ve městě vítáme, ale současně také přinášejí náklady," říká Petr Hamáček.

Představitelé města navrhují také změnu pro majitele psů v části Soudná.
„Protože zástavbou je již prakticky připojena k městské zástavbě v Jičíně, bude tedy nově zahrnuta do základní jičínské sazby."

To znamená, že za psa v rodinném domě by měli občané platit 400 korun ročně. A v bytovém domě tisíc korun.
„Změny se týkají rovněž seniorů. Pro úlevu z poplatků bylo dříve třeba doložit výměr o přiznání důchodu. Nyní bude čistě rozhodující věková hranice a to 65 let," dodává Jan Jireš.

Spustit audio

Související