Jen dostatečný přísun živin a kyslíku zajistí funkčnost a vitalitu srdečního svalu

13. únor 2018

Když je srdce nedokrvené, část srdeční tkáně odumírá a srdce ztrácí sílu. Pak mluvíme o ischemické chorobě srdeční, jinak také o ischémii myokardu, která je v Česku jednou z nejčastějších příčin úmrtí. MUDr. Radek Pudil a Ischemická choroba srdeční v naší radioporadně.

Co je to ischemie myokardu?
Ischemická choroba srdeční je nedokrvení části srdečního svalu, respektive snížený průtok krve srdcem. Hlavní a nejčastější příčinou tohoto stavu je ateroskleróza, kornatění koronárních tepen - ukládání tuku do stěn cév a jejich částečné nebo i celkové ucpání.

Ischemická choroba srdeční může mít několik podob - od dlouhodobé a chronické ischémie projevující se anginou pectoris, přes akutní infarkt myokardu až po náhlé srdeční selhání, které velmi často končí smrtí.

Jaké jsou příznaky ischemické choroby srdeční?
Ischemická choroba srdeční může mít podobu němé ischémie, která je bez vnějších příznaků, ale odhalí ji například EKG vyšetření. Hlavním příznakem chronické ischemické choroby srdeční je angina pectoris. Jde o tlak, pálení, řezání, těžkost na hrudi v trvání jen několika minut po fyzické námaze. Tyto příznaky obvykle mizí po podání nitroglycerinu. Pokud neodezní po opakovaném podání, měl by pacient urychleně vyhledat lékaře.

Dalšími příznaky chronické ischémie myokardu jsou dušnost, slabost, nevolnost, pocity na zvracení a nadměrné pocení.

Lidé - ruce - srdce - láska

Diagnostika ischémie myokardu
Pokud pacient dorazí do ordinace a stěžuje si na dlouhodobé obtíže, pak lékař obvykle provede EKG vyšetření, krevní odběry, případně ergometrii. S pacientem se pak domluví na dalších vyšetřeních, díky kterým zjistí stav systému věnčitých tepen a určí další postup léčby. K těmto vyšetřením patří například Holterovská monitorace nebo koronarografie s případnou angioplastikou.

Léčba ischemické choroby srdeční
Léčba ischemické choroby srdeční je dlouhodobá a jejím cílem je předejít dalšímu rozvoji aterosklerózy a následně i ischémie myokardu. Zahrnuje úpravy životosprávy, léčbu medikamenty, v některých případech i mechanické úpravy věnčitých tepen - tedy angioplastiku nebo srdeční bypass.

Rizikové faktory
Mezi spouštěče aterosklerózy a následně tedy i ischemické choroby srdeční patří nezdravá životospráva a následně vysoká hladina cholesterolu, kouření, obezita a nedostatek pohybu.

autoři: Milan Baják , Blanka Malá
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.