Jediným oficiálním výsledkem jednání o koalici na radnici v Hradci Králové je, že se jedná dál

16. říjen 2018 10:58

Ani pondělní večerní schůzka představitelů čtyř stran zvažované široké magistrátní koalice nepřinesla jasný verdikt o tom, jestli spolu skutečně budou následující čtyři roky spolupracovat. Zástupci Hradeckého demokratického klubu, ODS, Pirátů a Koalice pro Hradec tentokrát neřešili obsazení postu primátora, ale věnovali se programovým záležitostem.

Stejně jako po minulých schůzkách zůstává většina informací v kuloárech, až do případného podpisu dohody je prý předčasné cokoli komentovat. Na schůzce se třeba mělo mluvit o budoucím řešení křižovatky Mileta.

A člen vyjednávacího týmu HDK a královéhradecký zastupitel Jiří Sova byl hodně stručný: „Ano, mluvilo se o tom. A výsledek? Bude se o tom ještě mluvit."

Jednání o vládnoucí koalici na radnici v Hradci Králové pokračují. Rozhodne se v sobotu?

Podaná ruka (ilustrační foto)

Pět hodin včera večer jednala oblastní rada ODS v Hradci Králové o tom, jestli se přidá ke koalici na magistrátu k hnutí ANO nebo k Hradeckému demokratickému klubu. Ani taková doba ale nestačila k tomu, aby občanští demokraté zaujali jasné stanovisko. Jednání tak budou pokračovat dál. 

Potom ale Jiří Sova přeci jen pár dalších informací o jednání přidal: „Jednali jsme o programových prioritách a budeme jednat dále. Nenašli jsme žádný zásadní rozpor. Shodli jsme se například v tom, že je zapotřebí včas dokončit územní plán nebo v klíčových investicích."

Lídr Pirátů Pavel Vrbický byl ještě o něco konkrétnější: „Jednali jsme o spoustě sporných bodů, hledali jsme ty uzlové sporné body. A několik jsme jich skutečně našli. To je dobře, protože nás to posune dál. Budeme se o jednotlivých bodech bavit, ale přizveme si k tomu odborníky a bude to taková odborná diskuse. Tam se ukáže, jestli je ta koalice smysluplná."

Sporné body, které budou předmětem odborné diskuze, ale nikdo neprozradil

Podle Pavla Vrbického jde ale většinou o sporné body, u kterých je pravděpodobné, že by nakonec mohlo ke shodě dojít: „Myslím si, že většina z těch sporných bodů překonatelná je. Až na jeden. Ten bude skutečně na posouzení několika odborníků. Ale já to vidím dobře a celkem pozitivně."

Spojené síly a ruce (ilustrační foto)

Už dnes by měli Občanští demokraté pokračovat ve vyjednávání pro změnu s druhou stranou, s hnutím ANO.

Zástupci případné široké koalice si teď dají pár dní čas, potvrdil Jiří Sova z HDK: „Do týdne bychom se měli opět sejít. Teď si vše probereme ve svých volebních stranách. A potom se zase sejdeme."

Další schůzka Hradeckého demokratického klubu, ODS, Pirátů a Koalice pro Hradec by podle prvních předpokladů mohla být v pátek nebo v pondělí.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související