Jednání o vládnoucí koalici na radnici v Hradci Králové pokračují. Rozhodne se v sobotu?

12. říjen 2018 10:15

Pět hodin včera večer jednala oblastní rada ODS v Hradci Králové o tom, jestli se přidá ke koalici na magistrátu k hnutí ANO nebo k Hradeckému demokratickému klubu. Ani taková doba ale nestačila k tomu, aby občanští demokraté zaujali jasné stanovisko. Jednání tak budou pokračovat dál. 

Až pět minut před půlnocí v Hradci Králové skončilo jednání oblastní rady ODS, které mělo nasměrovat povolební vyjednávání občanských demokratů ke spolupráci buď s hnutím ANO nebo s Hradeckým demokratickým klubem. Ani pětihodinové jednání ale nestačilo - a o koalici v krajském městě stále není o nic víc jasněji.

O tom, jak bude vypadat koalice v Hradci Králové, možná rozhodne jednání Oblastní rady ODS

Ruce nás všech vytváří společnost (ilustrační foto)

Jednání o povolebním uspořádání na královéhradeckém magistrátu zatím k cíli nevedla, objevují se ale už konkrétní lukrativní nabídky, které mohou zamíchat kartami. O tom, jak bude vypadat koalice na magistrátu v Hradci Králové, dost možná rozhodne dnešní jednání Oblastní rady ODS. Právě občanské demokraty potřebuje k získání většiny jak Hradecký demokratický klub stávajícího primátora Zdeňka Finka, tak i ve volbách vítězné hnutí ANO.

ODS bude dnes znovu jednat jak s HDK, tak s hnutím ANO, potvrdil člen vyjednávacího týmu občanských demokratů a krajský radní Václav Řehoř: „Následně bude v sobotu rozhodovat oblastní rada, kterou z těch koalic vybereme. Abychom potom už s ní jednali pouze v linii jedné koalice."

Václav Řehoř zopakoval, že zatímco od hnutí ANO už má ODS konkrétní a závaznou nabídku na obsazení postu primátora, podobná nabídka od HDK zatím není a dnešní jednání mezi ODS a Hradeckým demokratickým klubem se tak bude týkat i případných postů ve vedení města.

Jen o funkce ale nejde, zopakoval Václav Řehoř a připomněl, že nemalou část z pěti hodin jednání strávila oblastní rada i zvažováním toho, jaké následky by spolupráce s jedním či druhým partnerem mohla mít: „My jsme samozřejmě řešili i důsledky pro naši stranu. Co bude pro ODS znamenat jedna či druhá varianta koalice. A to bylo opravdu velmi dlouhé jednání v jehož rámci jsme řešili všechny aspekty ze všech možných úhlů pohledu. Co to pro nás bude znamenat nejen pro následující čtyři roky, ale i v další budoucnosti."

podpis smlouvy (ilustrační foto)

Zatímco ODS zatím jasno nemá, Změna pro Hradec a Zelení už ano. Podle zastupitele Martina Hanouska je možné jednu koaliční variantu škrtnout: „My jsme byli již informování HDK, že se s námi v nějaké širší koalici v zásadě nepočítá. A že jejich nepřekročitelnou podmínkou je, aby měli primátora a jednoho náměstka. Takže vlastně prakticky žádná nabídka z jejich strany nepřišla."

Martin Hanousek tedy potvrdil, že jedinou variantou koalice, do které se Změna pro Hradec a Zelení případně zapojí, je ta s ODS a ANO.

Podle Václava Řehoře i tohle budou brát občanští demokraté v potaz: „I toto do těch jednání a rozhodování vstupuje. A proto jsme nějakým způsobem řešili a zvažovali obě varianty koalice."

Jednání jsou ale i nadále složitá a ani po čtvrteční oblastní radě ODS se nedá mluvit o tom, že by jedna či druhá varianta koalice byla blíž než ta druhá. Závazné stanovisko vydají občanští demokraté v sobotu, slíbil Václav Řehoř.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související