Je to ostuda, když otevřu pusu. Co je na břichomluvectví nejtěžší? Uživit se, směje se Zdeněk Polach

13. listopad 2023

Pozveme vás na vystoupení jediného českého břichomluvce Zdeňka Polacha, který i s oblíbeným Matýskem zamíří v neděli 19. listopadu do Kongresového centra Aldis v Hradci Králové. Mnoho vás je zná ze soutěže Česko Slovensko má talent, kde se dostali až do finále. Co ale možná nevíte, že Zdeněk je také žonglér a prožil 20 let na lodi.

Na co se můžeme v neděli těšit?
V neděli 19. listopadu bude v 16:00 představení Rodinná zábava na maximum. My si zakládáme na tom, když přijde celá rodina, protože většinou chodí maminky či babičky s dětmi, nebo kompletní rodina, aby se bavili všichni, i dospěláci. Takže to máme postavené tak, aby ta zábava byla opravdu celých 60 minut pro každého. A nebude tam pouze Matýsek, ale i všichni jeho kamarádi.

Zdeněk Polach ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Kolik jich je?
Je nás dohromady osm, ale jinak asi patnáct. Ale to jen proto, že natáčíme také videa na YouTube a potřebujeme mít různorodé charaktery.

Udělat víc jak čtyři hlasy je hodně těžké. Takže z toho důvodu se vždy snažím vybírat komplet loutek, kde se hlasy neperou.
Zdeněk Polach, břichomluvec, žonglér a iluzionista

Když je vás patnáct, to znamená, že každý mluví svým hlasem?
Já sleduji samozřejmě ty nejlepší břichomluvce na celém světě a ono udělat víc jak čtyři hlasy je hodně těžké. Takže se snažím, abych na každé představení bral různý loutky, protože když se podíváte na má videa na YouTube, tak zjistíte, že některé hlasy jsou si podobné. Z toho důvodu vždy vybírám komplet loutek, kde se ty hlasy neperou.

Čtěte také

Jak to všechno vůbec začalo? Protože než jsi začal být břichomluvcem, tak jsi byl žonglérem.
To ale bylo v minulém století, hodně dávno. A docela mi to šlo, vystupoval jsem tenkrát jako první český sólista v pařížském Moulin Rouge. Ale nechci se k tomu příliš vracet. V každém případě mě vždy to bavení publika moc bavilo. V Moulin Rouge jsem byl měsíc na zkoušku, a pak, když mi přišla smlouva, tak už jsem měl smlouvu na lodích. A toho nelituji, protože na lodích pracuji pomalu nějaký 20 let a projel jsem celý svět křížem krážem.

To jsou takové ty velké zaoceánské lodě pro nějakých 5 000 lidí?
Když jsem začínal, tak byly 2 000 maximum. A třeba ta divadla byla pro 400 až 600 lidí. Je to nádhera, špičkové vybavení a každodenní představení, strašně mě to bavilo. Ale od té doby šla kapacita těch lodí nahoru, teď už vlastně 5 000 pasažérů nic není. To je takové plovoucí město. Loď si vyrábí elektřinu i pitnou vodu, takže je vlastně soběstačná.

Jak vlastně s Matýskem vzpomínáte na soutěž Česko Slovensko má talent, kde jste se dostali do finále?
No, už je to pět let. Ovšem břichem samozřejmě nemluvím. Ono je to z latiny, vent je břicho a loc je mluvit, takže ventriloquist. Ale hlas vzniká tam, kde všem ostatním, tedy na hlasivkách.

Ale neotvíráš vůbec pusu.
Občas ji otevřu a potom je to velká ostuda. Jak to ale dělám? Občas může mít každý problémy s vyjadřováním a nejdou mu nějaké slabiky, tak to zkrátka musíš omlít. Musíš si najít slova, která jsou těžká, a mluvit je stále za sebou. A čím víc je budeš mluvit, tak zjistíš, že ty hrany jsou daleko zaoblenější.

Jak to ale udělat, abych neotvíral pusu?
To má břichomluvec v mozku. Musí mluvit tak často a učit se, aby to bylo pro něj přirozené.

Břichomluvectví dělám už 13 let a pořád jsem fascinovaný tím, jak se děti Matýskovi koukají do očí a berou ho jako živého kamaráda.
Zdeněk Polach, břichomluvec, žonglér a iluzionista

Co je nejtěžší na břichomluvectví?
Uživit se s tím. Ale to nám zatím jde. Baví nás to a máme z toho radost.

Čtěte také

Všímáš si Zdeňku, že já se Matýskovi normálně koukám do očí, když se ho ptám?
Pozor, ty jsi dospělý člověk. A teď si představ, že na představení přijdou děti a Matýsek si s nimi povídá. Fotíme se spolu a děti jsou na milion procent přesvědčené, že je Matýsek živý. A že si s nimi povídá. Ten výraz v dětských očích, to je něco neuvěřitelného. Břichomluvectví dělám už nějakých 13 let a jsem pořád fascinovaný tím, jak se děti Matýskovi koukají do očí, on s nimi mluví a ony to akceptují a berou ho jako živého kamaráda.

A co ty lodě? Stále ještě na ně vyrážíte?
Když se podíváš na mé webové stránky, tak zjistíš, že jsme měli v létě turné v Singapuru, v Thajsku, na Tchaj-wanu a v Hongkongu. A nedávno mi přišel e-mail, tak se možná ještě zase pojedeme podívat do Austrálie a na Nový Zéland. Uvidíme. E-mail ale není smlouva.

Určitě tě tady zase rád přivítám třeba s manželkou Šárkou, abychom si popovídali o světě a o dětech, které jste vychovali.
Máme dva kluky a ještě osmiletou dceru. Ta jediná na lodi ještě nikdy nebyla. Protože teď létám, funguje to tak, že odletím třeba jen na jedno představení do Austrálie, nebo někam na druhý konec světa, a vrátím se.

Zdeněk Polach a Jakub Schmidt ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Břichomluvec Zdeněk Polach a Matýsek byli dnes našimi hosty. Děkujeme za rozhovor a držíme palce.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související