Jaroslav Sapík prozradil své kuchařské fígle a uvařil letní menu pro vítěze jarní soutěže
Pro výherce rozhlasové soutěže Pochoutkového jara uspořádal šéfkuchař a porotce soutěže Pochoutkový rok Jaroslav Sapík letní kurzy vaření na téma: pochoutky české kuchyně. Vítězové si tak pod jeho dohledem uvařili tříchodové menu. Připravili krémovou králičí polévku s žemlovými knedlíčky, králičí závitek s houbovým ragú a jako dezert se podávaly kynuté lívanečky s borůvkovým tvarohem.
Na jaře měli posluchači ve vysílání možnost vyhrát ve všední dny kuchařku Pochoutkový rok. Ze všech výherců pak byl v každém kraji vylosován výherce, který se stal účastníkem kurzu. Na něj mohl vzít i někoho z rodiny nebo přátel. Účastníky tak čekalo zhruba čtyřhodinové vaření ve speciální venkovské kuchyni v Klokočné ve středních Čechách, kde Jaroslav Sapík žije a pracuje.
Králičí menu s lívanečky zvolil Jaroslav Sapík záměrně, aby lidem ukázal, jaké zajímavé pokrmy se dají připravit z tak dostupné suroviny jakou je králík. Navíc se dá zužitkovat opravdu celý. Na závěr pak kuchařský tým Jaroslava Sapíka uvařené pokrmy pěkně naservíroval a podával u nádherně prostřeného stolu v restauraci. Všichni jsme si tak připadali jako na zámku.
Překvapením pro všechny byla i účast Nadi Konvalinkové. Ta přijela všechny podpořit v kuchyni a také přidala celou řadu historek ze svého soukromého a hereckého života. Bylo to nádherné letní setkání.
Králičí krémová polévka
Ingredience:
kosti z hřbetu králíka
4 mrkve
1 petržel
¼ celeru
2 cibule
200 ml smetany ke šlehání (31% tuku)
100 g másla
50 g hladké mouky
1 špetka muškátového oříšku
sůl
bílý pepř
Postup:
Kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky a na přepuštěném másle orestujeme dosklovata. Teprve potom do hrnce k zelenině přidáme nakrájenou cibuli a nasekané kosti.
Chvilku restujeme, zelenina nesmí příliš ztmavnout. Chceme získat na závěr světlou krémovou polévku. Po zarestování zalijeme zeleninu vodou a vaříme, dokud se kosti ze hřbetu nerozpadají. Poté kosti vyndáme a maso z kostí obereme.
V druhém hrnci si uděláme máslovou jíšku. Na zhruba 50 g másla orestujeme 50 g hladké mouky. Jíšku pak zalijeme přecezeným vývarem a lehce propasírovanou zeleninou. Chvilku polévku provaříme, přilijeme smetanu a dochutíme solí, bílým pepřem a lehce nastrouhaným muškátovým oříškem.
Žemlové knedlíčky
Ingredience:
4 plátky toustového chleba
1 hrst nasekané petrželky
1 větší špetka soli
1 špetka mletého bílého pepře
1 špetka strouhaného muškátového oříšku
4 lžíce smetany ke šlehání (31% tuku)
1 vejce
Postup:
Nakrájíme na kostičky toustový chleba (lépe jen vnitřek bez kůrek, kůrky můžeme použít například do houskových knedlíků). K nakrájenému chlebu přidáme nasekanou petrželku, sůl, bílý pepř a trochu muškátového oříšku a zakápneme trochu smetany.
Z jednoho bílku ušleháme pevný sníh a lehce ho společně s jedním žloutkem vmícháme do směsi. Tvoříme malé knedlíčky, které vaříme ve vroucí vodě asi 3 minuty.
Při podávání polévky pak nalijeme krémovou polévku a do ní vkládáme uvařené žemlové knedlíčky, obrané maso a také na tenké nudličky nakrájenou čerstvou mrkev.
Králičí závitky s houbovým ragů
Králičí závitky
Ingredience:
4 králičí hřbety
2 kuřecí prsa
1 petržel
1 vejce
100 ml smetany ke šlehání (31% tuku)
2 lžíce sušeného mléka
200 g sušené šunky /pršut/
sůl
bílý pepř
muškátový oříšek
Postup:
Králičí hřbety vykostíme / kosti s kousky masa použijeme na přípravu polévky/
a vyndáme ledvinky. Maso zbavíme přebytečného tuku, naklepeme a položíme na plátky sušené šunky.
Pak je třeba si připravit kuřecí fáš. Tu si vyrobíme z rozmixovaných kuřecích prsou. Při mixování přiléváme k masu smetanu, přidáme vejce a sušené mléko, které nám smetanu zahustí. Nakonec fáš osolíme, přidáme bílý pepř a trochu muškátového oříšku.
Kuřecí fáš (asi jednu vrchovatou lžíci) položíme na rozklepanou blanku masa u pupku, tak aby se opřela o zbytek válečku masa u hřbetu. Do středu položíme jednu ledvinku a pak fáš zabalíme spolu s masem a slaninou do závitku.
Vytvoříme pěkný váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a vaříme ve vroucí vodě asi 50 minut.
Houbové ragú
Ingredience:
500 g čestvých nebo mražených hub
2 cibule
4 stroužky česneku
4 snítky tymiánu
sůl
bílý pepř
100 ml smetany ke šlehání (31% tuku)
oříšek másla
Postup:
Na přepuštěném másle orestujeme dorůžova najemno nakrájenou cibuli s česnekem a tymiánem, přidáme houby, necháme je zesklovatět a krátce povařit se smetanou. Směs musí zhoustnout, vydusit se. Nakonec ragú dochutíme solí a pepřem.
Králičí závitek podáváme na houbovém ragú s vařenými malými bramborami, které uvaříme v mléce s libečkem.
Lívanečky s borůvkami a šlehačkou
Ingredience
200 ml mléka
25 g hladké mouky
1 vejce
20 ml oleje
2 lžíce vody
citronová kůra z ½ pomeranče
pomerančová kůra z ½ pomeranče
1 lžička cukru
20 g droždí
Na borůvkový tvaroh:
200 g měkkého tvarohu
150 g čerstvých borůvek
100 ml smetany
4 lžíce cukru
Postup:
Všechny suroviny na těsto smícháme metličkou v míse, aby se pěkně propojily.
Připravíme si těsto na lívance a necháme asi 20 minut nakynout.
Mezitím si smícháme tvaroh s borůvkami, cukrem a smetanou.
Lívanečky smažíme pozvolna v lívanečníku. Na lívanečky dáme tvarohovou směs s borůvkami a ozdobíme ušlehanou šlehačkou, kterou posypeme borůvkami.