Jaro je tady! Odborníci radí: nechme mláďata v klidu žít. Naši pomoc potřebují jen zraněná zvířata

24. duben 2020

Každým rokem v tuto dobu se na pohotovostním telefonním čísle Správy KRNAP a Záchranné stanice pro handicapovaná zvířata ve Vrchlabí množí dotazy, jak naložit s mládětem živočicha, kterého lidé našli v přírodě. 

Čtěte také

Odborníci opakovaně radí - ponechte je v klidu, protože zcela pravděpodobně je někde poblíž jeho rodič, který se o ně dokáže postarat lépe, než jakýkoliv člověk.

Nejčastěji lidé narazí na mladé zajíčky, srnčata nebo z hnízda vypadlá ptáčata. V první řadě je důležité zachovat si od dané situace odstup. A to jak fyzický, tak emocionální.

Uvědomme si, že volně žijící zvířata jsou divocí tvorové, pro které představuje jakýkoliv zásah člověka neúměrnou stresovou zátěž. Pokud porušíte náležitý fyzický odstup a zvíře se pokusíte například přenést na vhodnější místo, již tímto kontaktem výrazně snížíte jeho šanci na přežití.

Kontaktní údaje Záchranné stanice Správy KRNAP ve Vrchlabí najdete zde: https://www.krnap.cz/zachranna-stanice/. Pracovnice ZS jsou k dispozici 24 hodin denně, zejména na telefonním čísle 737 890 559. Na něm poskytují i rady, jak si v dané situaci poradit.

Pouze v případě ptačích mláďat, žebrajících o potravu na zemi, je můžete vysadit na nejbližší větev a tím ochránit před kočkou či psem. Pomoc naopak potřebují zvířata, která jsou zraněná. V případě mláďat pak ta, která jsou evidentně daleko od své rodné nory či hnízda a jdou za člověkem, péči odborníků potřebují.

Záchranná stanice ve Vrchlabí se může postarat o zvířata zjevně postižená. Jejím úkolem je zajistit odbornou pomoc dočasně či trvale hendikepovaným zvířatům, péči o nalezená opuštěná mláďata, přípravu vyléčených jedinců k návratu do volné přírody, či záchranné transfery.

autor: baj | zdroj: Správa Krkonošského národního parku
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.