Jaké to je být bezdomovcem? Při benefiční akci Noc venku si to lidé ve Dvoře Králové vyzkoušeli

25. listopad 2022 09:13

Dvůr Králové nad Labem byl podeváté dějištěm benefiční akce Noc venku. Při té se pořadatelé v řadě měst Česka snaží bořit mýty o bezdomovectví. Ti nejodvážnější prožili noc podobně, jako lidé bez domova, přespali na ulici. 

Čtěte také

Ve Dvoře Králové nad Labem to letos byly zhruba dvě desítky lidí, mezi nimi i Josef Langfelner. Jak se vám spalo?
Spalo se mi velice dobře. Byli jsme na akci s několika dalšími členy skautského oddílu, tak jsme si postavili přístřešek z připravených kartonů a měli jsme na sobě několik vrstev oblečení. Přes sebe také deky. Zima nám nebyla, protože teplota klesla jen na 4 stupně nad nulou. Do půlnoci jsme diskutovali s návštěvníky a pak jsme šli spát.

Jste skautský vedoucí, co vás vedlo k tomu, zapojit se do této zajímavé akce?
Náš skautský oddíl je do této akce zapojen už sedm let. A vedly nás k tomu především mezilidské vztahy. Aby se i mladší členové oddílu naučili vycházet i s lidmi, které potkávají jak bezdomovce.

Mluvíte se svými členy tedy o problematice lidí bez domova?
Ano, když se připravuje tato akce, tak jim vysvětlujeme o co se jedná. Takže problematika bezdomovectví pro ně není žádné tabu a mají na ni i své různé, a po většině dobré, názory.

Čtěte také

Součástí letošního ročníku bylo ve Dvoře Králové nad Labem i několik kulturních vystoupení, ale třeba také přednášky a besedy zaměřené na život lidé bez domova. Co vás zaujalo nejvíc?
Nejvíce mne zaujala prezentace studentů Střední zdravotnické školy Trutnov. Ti měli připravenu přednášku o zdravotnických dopadech bezdomovectví. Například různé stresy, úrazy na ulicích a podobně.

Další zajímavá přednáška byla studentů z královédvorského gymnázia, která byla zase zaměřena v souvislosti s bezdomovectvím na žebrání a obtěžování kolemjdoucích.

Co vy si sám z toho aktuálního prožitku do života odnášíte?
Především si člověk uvědomí, jaké to vůbec je, přespávat na ulici. Bez jakýchkoliv dveří a stěn. Víceméně sice spíte, ale trošičku jste stále ve střehu, aby se tam nepohyboval nikdo cizí.

Do devátého ročníku charitativní akce Noc venku ve Dvoře Králové nad Labem se zapojily stovky lidí. Program benefiční akce, která má bořit mýty a předsudky o bezdomovectví, přilákal nejen dospělé, ale také děti základních a středních škol. Součástí byla i letos tradiční sbírka potravin, lidé do ní přinesli 1650 kusů potravin.

Spustit audio

Související