Jaké to je, nemít kde spát? V ulicích Dvora Králové přespali lidé při charitativní akci Noc venku

24. listopad 2017 12:20

Během čtvrtého ročníku charitativní akce Noc venku přespalo v ulicích Dvora Králové nad Labem několik desítek lidí. Vyzkoušeli si tak podmínky, které jsou běžné pro bezdomovce. Někteří tak měli kromě svého oblečení k dispozici jen papírové kartony. 

Celorepubliková akce má za cíl i tímto způsobem podpořit lidi bez domova a seznámit veřejnost s problematikou života na okraji společnosti. Na místě natáčel Václav Plecháček.

Je pozdě večer, ale na náměstí Václava Hanky ve Dvoře Králové nad Labem je poměrně rušno. Stojí tu také polní kuhyně ve které se smaží bramboráky, kousek vedle je rozděláno několik ohňů. U těch se ohřívají lidé, kteří budou spát na ulici.

Mezi ně patří i parta studentů. Ti si právě připravují obydlí z kartónových krabic. Špatně to nevypadá. Stěny už mají a střechu dávají dohromady. „Snažíme se, ale bude to asi ještě trošku náročnější, ty poslední kousky postavit, aby nám to nespadlo. Máme s sebou spacáky, občas někdo karimatku, nějaké deky. Teplota je kolem nuly, snad to bude stačit. Kdyby byla zima, tak se proběhneme kolem náměstí," říká Martin Kazmirowski.

Čtvrtý ročník charitativní akce Noc venku v ulicích Dvora Králové nad Labem

Roman Lubas tady pomáhá, rozdělává ohně, aby bylo teplo. Protože on moc dobře ví, jaké to je, nemít kde spát. „No, stalo se to, když jsem byl ve výkonu trestu. Tak má rodina mne odsoudila. Jsou to prostě starosti. Dnes přespím ve stanu tady na lavici, bez deky, bez ničeho. Mám teplý kabát. Takže v tom stanu mi to bude stačit. Venku bych asi zmrznul."

Jsme uvnitř Hankova domu, kde se shromažďují trvanlivé potraviny, které následně poslouží lidem, kteří na tom nejsou úplně dobře. Je tu vidět spousta věcí. Těstoviny, rýže, konzervy.

„Lidé nosí nejvíc polévky a konzervy. Loni se vybralo asi 1 200 kusů potravin. A letos to vypadá, že jich snad bude ještě víc. Protože se přihlásilo víc lidí. Každý rok je jich víc a víc," říká za organizátory Noci venku Petra Janečková.

Spustit audio

Související