Jak správně zalévat zahrádku i pokojové rostliny

7. listopad 2016
Zlatá rada

Je dobré zalévat méně často a důkladněji. Třeba u rajčat je vhodné zalévat jednou za tři dny a aby rostlina ve vodě stála. Nejlépe je zalévat v podvečer. U pokojových rostlin musíme brát v potaz jejich prostor v květináči. Přílišná pečlivost škodí, nepečlivost udělá menší škody. Je zapotřebí vlhkost kontrolovat. Sáhneme na povrch zeminy a pokud je proschlý, tak zalijeme. Po celém povrchu květináče, aby voda prosákla do spodní misky. Dokud opět nevyschne povrch země, tak nezaléváme. O radu poprosila Lucie Peterková zahradníka Františka Hlubockého.

Jak udržet mycí houbičku jako novou
Mycí houbu udržíte jako novou, když ji přes noc necháte namočenou v solném roztoku - čtvrt šálku soli na jeden litr vody. Radu nám poslala paní Šárka z Holovous.

Jak připravit sýr, aby při smažení nevytekl
Kromě tradičního dvoj až trojobalu radí paní Jana z Náchoda dát sýr půl hodiny před smažením do mrazničky. Pak prý nepraskne. Je to snadné a osvědčené.


Správné odlíčení očí v létě
Nepoužívejte klasické mýdlo na odlíčení. To pleť vysuší. Při odličování použijte pleťové mléko a pleťovou vodu bez alkoholu. Pro oční okolí jsou ideální dvoufázové odličovače pleti. To znamená olej a voda, které můžete promíchat. Další možností jsou odličující gely. Ty se už jen opláchnou vodou. Kosmetičky Jany Koudelkové se ptala Eva Boudová.

Jak upravit houby, aby byly lépe stravitelné
Rostou! A pak je otázka co s nimi? Zmrazit? Usušit, upravit a okamžitě sníst? To jsou různé možnosti. Pokud vyberete tu poslední, vzpomeňte si na radu pana Jarky z Červeného Kostelce. Pokud čerstvé houby před tepelnou přípravou osolíte a pokapete citronovou šťávou, budou lépe stravitelnými.

Jak si z hub připravit rybí salát
Z růžovek, nebo-li masáků, si můžeme udělat "falešný" rybí salát. Růžovky nakrájíme na plátky, aby to připomínalo rybí maso. Dáme je podusit, jen krátce s troškou kmínu. Pak houby vyndáme do misky a ještě do teplých přidáme drobně pokrájenou cibuli. Aby se spařila, jinak by byla hořká. Po vychladnutí dochutíme troškou soli, trochou octa. Plus majolka nebo tatarka. Zamícháme a je hotovo. Hana Švábová z Náchodska poradila redaktorce Janě Tomkové.

Jak na mytí oken bez námahy
Používám klasický šampon na vlasy. Okna umyji i s rámy a pak hned leštím hadrem. Schne to pod rukama a okna se lesknou bez šmouh. Osvědčilo se mi to. Radu nám poslala paní Marcela Legemzová.

Jak správně skladovat rajčata
Víte, že rajčata nepatří do lednice? Rajčatům vadí teploty pod 12 stupňů Celsia. Chtějí chladnější, větratelné prostředí, bez zbytečné vlhkosti. Tedy nejlépe je uchováme při teplotě kolem 14 stupňů v papírové krabici. Jiřina Mužíková si nechala poradit od Miroslavy Teichmanové ze Střední školy potravinářské ve Smiřicích.

Trápí vás letní chrapot? Jak si s ním poradit
Ohřejeme mléko, do něj dáme lžičku medu a oříšek másla. S chutí vypijeme. Pomáhá to zaručeně, ale musí se pití opakovat. Tak pět dnů po sobě. A chcete-li dobře zpívat, před zpěvem vypijte syrové vajíčko. Tento tip od operní pěvkyně Emy Hubáčkoví má pro vás redaktorka Eva Boudová.

Pokud máte i vy tip na Zlatou radu pro naše vysílání, napište nám buď na adresu Český rozhlas, Havlíčkova 292, 50101 Hradec Králové nebo emailem na: zlatarada@rozhlas.cz. Každý týden vás čeká porce zlatých rad a výherce odměníme.

Poslechněte si Zlaté rady v našem zvukovém archivu

Spustit audio