Jak sepsat závěť, aby byla platná? S dědickým řízením vám poradí JUDr. Zdeněk Rudolecký

11. říjen 2018

JUDr. Zdeněk Rudolecký v naší právní radioporadně. Tentokrát na téma: dědické řízení. Pro případ úmrtí je možnost sepsat závěť. V ní můžete sami rozhodnout, kdo kolik po vašem úmrtí dostane z vašeho majetku.

JUDr. Zdeněk Rudolecký - dědické řízení

Justice

Právní poradna. 

Není možné, abyste výběr dědiců v závěti svěřili jinému člověku. Stejně tak nemůžete pořizovat společnou závěť s někým jiným, dokonce ani s manželem, manželkou nebo dětmi.

Nejjednodušší možností, jak sepsat platnou závěť, je napsat ji kompletně vlastní rukou a vlastnoručně podepsat. Sepsat ji můžete klidně doma na list papíru. A pak ji buď odevzdat do úschovy notáři, který ji zanese do Evidence právních jednání pro případ smrti, nebo nechat doma, uložit na libovolné místo či svěřit člověku, kterému důvěřujete. Výhodou úschovy u notáře je, že se po vaší smrti jisto jistě dohledá.

Zákonné předpoklady platné závěti:
Poslední vůli musíte projevit jasně a vážně, nesmí být pořízena v tísni a pod nátlakem, nestačí jen kývnout na návrh, který vám někdo jiný nabídne, musíte se vyjádřit sami a jednoznačně.

Po úmrtí každého člověka je zahájené dědické řízení, ve kterém se rozděluje případné dědictví a dluhy - proběhnout musí i tehdy, pokud dotyčný vůbec nic nevlastnil.

Smrt člověka obvykle konstatuje lékař, který také úmrtí oznámí matričnímu úřadu v obci, kde se nacházelo poslední bydliště zesnulého. Matrika pak informuje soud, který pověří notáře k vedení dědického řízení. Bez notáře se žádné dědické řízení ani dělení dědictví neobejde a sami si notáře vybírat nemůžete.

podpis smlouvy (ilustrační foto)

První věc, kterou notář udělá, je, že předvolá osobu, která je seznámená s rodinnými a majetkovými poměry zemřelého, obvykle jde o člověka, který zařizoval pohřeb, na takzvané předběžné šetření. Na to se ještě nemusí dostavit všichni dědicové, stačí, když dorazí jeden.

Smyslem předběžného řízení je zjistit okruh dědiců a rozsah majetku zemřelého. Po předběžném šetření si bude notář informace ověřovat a zjišťovat další skutečnosti.

Celou radioporadnu s JUDr. Zdeňkem Rudoleckým si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související