Jak se s mrazivými teplotami vypořádat na lyžích nebo při túrách po hřebenech?

27. únor 2018 10:45

Koukli jste se teď na venkovní teploměr? Nebo se podívali na ten v mobilním telefonu? Jakou vám ukazuje teplotu? Copak tady v nížinách, ale na horách, tam to teprve klesá. Přes den se rtuť teploměru pohybuje i pod mínus 10 stupňů pod nulou. Ale nemyslete si, že v takovém počasí hory zejí v těchto dnes prázdnotou, kdepak! 

Ani mrazy neodradí turisty, aby vyrazili na lyže. V Deštném v Orlických horách si užívají jarní prázdniny děti z dalších okresů a záchranáři dokonce zaznamenali nárůst úrazů spojených právě se zimními sporty. Do hojně navštěvovaných Orlických hor se vypravil pro odrobnější informace reportér Ondřej Vaňura

„Jarní prázdniny se projevily hodně, ta návštěvnost byla vysoká. První týden byly brněnské prázdniny, pak pražské prázdniny a potom hradecké prázdniny. Tedy skutečně ta návštěvnost tady byla veliká," říká ke stále trvajícím jarním prázdninám náčelník horských záchranářů v Orlických horách Josef Hepnar.

Sníh, mráz a srdce

Jen v Deštném teď musí řešit v průměru 5 až 9 úrazů denně.

„Typické úrazy jsou poranění kolene, potom u snowboardistů klasické zlomené zápěstí. Ale máme teď hodně srážek lyžařů," říká Josef Hepnar.

I horské záchranáře zaměstnávají nízké teploty. Například v Deštném v neděli pátrali po ztraceném turistovi, kterému hrozilo podchlazení.

„V tomto případě, když je nějaká pátrací akce, tak tomu věnujeme zvýšenou pozornost. Protože se opravdu může stát, že ten člověk umrzne. Může nastat výrazné podchlazení, takže si na to dáváme pozor," vysvětluje Josef Hepnar.

Sníh a mráz

Naopak třeba omrzliny záchranáři příliš ošetřovat nemusí. Většina turistů totiž nízké teploty nepodceňuje a teple se obléká. Právě to je podle Josefa Hepnara základ, přidává ovšem další rady: „Určitě je dobré se občas zahřát, nejezdit na svahu celý den, jít někam na čaj. Trochu si občas odpočinout a ohřát se. Aby člověk opravdu neomrzl. A co se týče hřebenových túr, tak lidé chodí, nahoře nefouká tolik, takže se hřebenové trasy dají jít."

Čtěte takéSkicentrum Deštné v Orlických horách

Teploty hluboko pod nulou některé lidi ale od lyžování přeci jen odrazují, připouští za Skicentrum v Deštném Petr Prouza: „Jsou velmi silné mrazy. A trošku nás v Deštném trápí severovýchodní proudění. To vždy přinese nepříjemný silnější vítr. Jeden jsme měli i odstavené lanovky. Několikrát jsme museli na večerní lyžování přerušit provoz a jet jen na vlecích. Takže pokud se někdo chystá do Deštného, je lepší se podívat na web. Kombinace větru a těch velkých mrazů je samozřejmě dost náročná."

Na sjezdovkách jsou přitom ideální sněhové podmínky - v průměru na svazích leží 70 centimetrů sněhu.

autoři: Milan Baják , ova
Spustit audio

Související