Hygienici začínají s kontrolami umělých a přírodních koupališť. Zkoumat nebudou nejen kvalitu vody

16. červen 2021

Tento týden začínají v Královéhradeckém kraji hygienici provádět kontroly umělých i přírodních koupališť. Zkoumat budou nejen kvalitu vody nebo to, jakým způsobem je prováděn úklid, ale svou pozornost zaměří například i na to, zda je pro návštěvníky teď v době covidu připravená dezinfekce. 

Podrobnosti zjišťovala reportérka Michaela Vančurová.

Čtěte také

Podle informací Veroniky Krejčí z Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje budou například hygienici kontrolovat, zda má provozovatel koupaliště vypracovaný provozní řád. Součástí tohoto řádu jsou třeba informace o místění koupaliště nebo o způsobu zajištění vody ke sprchování.

A u umělých koupališť kontrolují hygienici ještě to, zda mají pracovníci, kteří manipulují s chemickými prostředky, ochranné pomůcky.

Jak to funguje při kontrolách kvality vody?

Každý provozovatel koupaliště si nechává kontrolovat kvalitu vody v akreditovaných laboratořích.

Čtěte také

Výsledky se potom zasílají do centrálního systému, kde hygienická stanice kontroluje, zda provozovatel opravdu dělá odběry a zjišťuje také to, jaká je jakost vody.

Četnost odběrů se ale liší. U přírodního koupaliště je to jednou za 14 dní, v případě zhoršení kvality vody i častěji a u umělých koupališť je to jednou za měsíc.

Pak když hygienici provádí celkovou kontrolu, tak si i oni sami vezmou vlastní vzorky vody a kontrolují tu jakost vody nad rámec klasických odběrů, které si zajišťuje provozovatel.

Na co se teď v době koronaviru ještě hygienici při kontrolách zaměří?

Kromě těch klasických kontrol se hygienici zaměří i na to, zda je pro návštěvníky připravená například dezinfekce.

A provozovatelé by pak měli také klást důraz na zvýšený úklid a dezinfekci prostoru, ty vnitřní prostory by se měly neustále větrat, no a také by návštěvníci měli mít mezi sebou dostatečné rozestupy.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka