Hula má druhé mládě. V Jezeře hrochů ve dvorském safari parku se narodilo v srpnu a dobře prospívá

8. září 2024 09:53

V Jezeře hrochů se narodilo mládě. To je teď největší novinka z pěší části  Safari Parku Dvůr Králové. Návštěvníci uvidí matku s mládětem nejlépe pozdě odpoledne nebo večer. Jedná se o druhý porod samičky Huly, mládě se narodilo koncem srpna a dobře prospívá. Pokud zvířatům bude přát počasí, zůstanou venku ještě dva nebo tři týdny. 

Čtěte také

My se teď za nimi vypravíme se zoologem Jiřím Hrubým a redaktorkou Danou Voňkovou. A můžeme už teď slíbit, že se za hroší rodinkou budeme určitě vracet.

Po slonu druhý nejtěžší suchozemský savec Afriky hroch obojživelný žije v lidské péči až 50 let. Na vodu vázaný obr, který našlapuje na čtyři prsty propojené krátkou plovací blánou, odpočívá přes den většinou v mělké vodě a v noci vyráží na mělčinu za pastvou. Obývá území na jih od Sahary.

Nozdry, oči i uši hrocha jsou posazené vysoko na hlavě, takže může být téměř úplně ponořen. Přesto může dýchat a sledovat situaci nad hladinou. Nozdry a uši mají záklopky, které při potápění uzavře. Pod vodou na jeden nádech vydrží až deset minut.

Hula má druhé mládě. V Jezeře hrochů ve dvorském safari parku se narodilo v srpnu a dobře prospívá

Samice rodí a kojí mláďata pod vodou, někdy i na březích vodní ploch. Špičáky samic a samců v dolní čelisti vyrůstají v dlouhé kly, které používají k vzájemným potyčkám o místo ve vodě, ale také na obranu proti jiným druhům zvířat. Hroch je pro člověka i jiná zvířata nebezpečný pokud se dostanou mezi něj a vodní úkryt. Špatně snáší i to, když je narušen jeho prostor ve vodě.

Čtěte také

V královédvorské zoo se hroši chovají už od roku 1966, kdy tam byla dovezena samice Dora a o rok později samec Heini. Tento pár měl řadu potomků - během let odchovali 8 mláďat, z toho 6 samic a 2 samce. Dora uhynula v roce 1995 v důsledku těžkého porodu. Poslední jedinec samec Heini, byl 31. července 2002 darován do ZOO Antwerpen, kde v roce 2015 zemřel ve věku 50 let.

Návštěvníci mohou hrochy ve Dvoře Králové nad Labem opět vidět od roku 2016 na letním africkém výběhu společně s dalšími kopytníky a pelikány. Z Jezera hrochů se zvířata po skončení hlavní turistické sezóny stěhují většinou v září na zimoviště, kam návštěvníci nemají přístup. Současné samice se jmenují Mona a Hula a samec Mike.

Do současnosti se v královédvorském safari parku narodilo 24 mláďat, v Evropě patří k nejúspěšnějším chovatelům hrochů.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související